Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

UFC | UFC 1 pionier Art Jimmerson op 60-jarige leeftijd overleden

Marcel Dorff

Geupdate 10/05/2024 om 02:04 GMT+2

Art Jimmerson is woensdag op 60-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan uit St.Louis, Missouri behoort tot het selecte groepje van acht mannen die tijdens het allereerste UFC evenement in 1993 in de kooi streden om de allereerste toernooiwinst. De dochter van Jimmerson meldde het overlijden van haar vader aan ESPN.

Art Jimmerson op 60-jarige leeftijd overleden

Foto: Getty Images

Bokser

Jimmerson was een professionele bokser met een record van 33 overwinningen en 18 verliespartijen. Zeventien overwinningen kwamen via knock-out.
Toen Jimmerson in 1993 werd gevraagd voor UFC 1 nam hij een winstreeks van vijftien overwinningen met hem mee de Octagon in.

UFC 1

Jimmerson werd die avond in Denver, Colorado gematcht tegen de lichtste van de acht vechters, namelijk Royce Gracie. Jimmerson die twee maanden later een bokswedstrijd had staan nam de beslissing met slechts een bokshandschoen de kooi in te gaan. De bedoeling was dat hij met snelle jabs de partij kon winnen en de hand zonder handschoen kon gebruiken voor zijn hardere stoten mocht het nodig zijn.

One Glove Art

Jimmerson wist niet wat hem overkwam tegen Gracie. Het Gracie Jiu Jitsu was op dat moment nog zo goed als onbekend voor andere sporters. Gracie liet Jimmerson aftikken na iets meer dat twee minuten.
Gracie zat in full mount en Jimmerson had geen idee wat hij moest doen. Zijn bijnaam “One Glove” was vanaf dat moment geboren. De Braziliaan zou uiteindelijk het toernooi winnen en uitgroeien tot een van de meest iconische figuren in het MMA.

Acht pioniers

Jimmerson was na zijn actieve bokscarrière die eindigde in 2002 onder meer de bokscoach van de UFC gym in Torrance, Californië.
De Amerikaan zal samen met Royce Gracie, Gerard Gordeau, Ken Shamrock, Teila Tuli, Zane Frazier en de inmiddels ook overleden Pat Smith en Kevin Rosier worden gezien als de acht mannen waarmee het 31 jaar geleden allemaal begon.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie