Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

UFC | Nieuwe UFC handschoenen voor het eerst in gebruik tijdens UFC 302

Marcel Dorff

Geupdate 23/05/2024 om 16:40 GMT+2

Voor aanvang van UFC 300 in april kondigde de UFC middels een presentatie de nieuwe en verbeterde handschoen aan voor vechters. De organisatie is al jaren bezig om de handschoen te perfectioneren, maar wist tot dusver nog niet echt door te pakken met een verbeterde versie. De nieuwe handschoen in samenwerking met VICIS moet een aantal dingen verbeteren of oplossen.

UFC | Nieuwe UFC handschoenen voor het eerst in gebruik tijdens UFC 302

Anders dan een bokshandschoen

In tegenstelling tot een bokshandschoen zijn de vingers zichtbaar bij een MMA handschoen. Dit omdat de vechter moet kunnen ‘grapplen’ op de grond en je met een bokshandschoen geen grip kan krijgen met betrekking tot het grondgevecht.
picture

UFC bantamgewicht vechter Garrett Armfield showt de huidige handschoen (links) en de nieuwe handschoen (rechts) die vanaf 1 juni gebruikt gaat worden. (Photo Credit: Garrett Armfield IG)

Foto: Other Agency

Wat een groot nadeel is van de MMA-handschoen is dat er regelmatig een vinger bij de tegenstander in het oog beland.

Problemen met eye-pokes

Vooral de UFC-handschoen heeft dit probleem. Het materiaal aan de binnenkant van de vingers is stroef waardoor de atleet moet persen om een vuist te maken. Hierdoor dat de betreffende atleet wanneer hij of zij niet slaat regelmatig een soort van slang vorm met zijn hand maakt. Hierdoor komen er regelmatig vingers bij tegenstanders in het oog wat al vaker zorgde voor gestaakte partijen en behoorlijk letsel.
picture

UFC Jacksonville | Een vreselijke eye poke zorgt voor een No Contest

De UFC heeft bij de nieuwe handschoen die begin volgende maand wordt geïntroduceerd hier verbeteringen aan toegevoegd. Het materiaal aan de binnenkant van de vingers is een stuk soepeler geworden en er is een curve gesneden in het materiaal aan de bovenkant waar de vingers uitkomen zodat er minder kans is op oogprikken.

Inbreng atleten

De UFC heeft samen met VICIS tests gedaan in het geheim. Echter hadden oplettende mensen al iets door kunnen hebben. Tijdens de Dana White’s Contender Series vorig jaar werden de handschoenen al getest door de atleten.
picture

DWCS | Moura laat geen spaan heel van landgenote Silva

Alle atleten moesten na afloop van hun gevecht aangeven waar verbeterpunten lagen en of ze de handschoen beter vonden dan de normale handschoen.

Enkele specificaties

picture

UFC | Specificaties nieuwe handschoenen

  • De sluiting bij de pols is gedetailleerder en strakker in vergelijking met de oude handschoen. Het wordt hierdoor vrijwel onmogelijk voor de tegenstander om zijn handen in de handschoen te steken.
  • Naden aan de buitenkant van de handschoen zijn verwijderd. Deze zitten nu aan de binnenkant om eventuele schaaf-en snijwonden te voorkomen.
  • Door de aanbreng van bepaalde vulling wordt het voor atleten moeilijker om iemand in het oog te prikken.
  • Aan de zijkanten bij de wijsvinger en pink is vulling toegevoegd om de botstructuur te beschermen.

Uiterlijk

Ook het uiterlijk van de handschoen is veranderd. De UFC heeft vijf varianten. Een normale zwarte handschoen die gebruikt zal worden tijdens de gevechten.
picture

UFC | Nieuwe UFC handschoenen voor het eerst in gebruik tijdens UFC 302

Foto: Eurosport

Een gouden versie die gebruikt zal worden tijdens titelgevechten. Verder zijn er ook nog blauwe handschoenen voor de Dana White’s Contender Series, zwarte handschoenen voor The Ultimate Fighter en rode handschoenen voor de Road to UFC evenementen.
Het gewicht van de nieuwe handschoen varieert van 85 gram tot 139 gram. Dat is 28 gram tot 43 gram lichter dan de handschoen waarmee voorheen werd gevochten. Dit komt omdat de nieuwe handschoen een strakker design heeft en er een andere soort opvulling is gebruikt dan bij de oude handschoen.
picture

Specificaties van de nieuwe UFC handschoen

Foto: Getty Images

Er is eveneens ook geen verschil meer tussen een handschoenen voor mannen en vrouwen deze zijn vanaf nu uniseks. In totaal zijn er tien maten varierend van 3XS tot en met 4XL.

Gebruik

Officieel gaan de nieuwe handschoenen tijdens UFC 302 voor het eerst in gebruik. De Road to UFC handschoenen werden afgelopen weekend al gebruikt, maar de normale zwarte handschoen zal voor het eerst te zien zijn tijdens de vlieggewicht partij tussen Andre Lima en Mitch Raposo op 1 juni.
picture

UFC 302 | Makhachev vs. Poirier Promo

De gouden handschoenen worden voor het eerst gebruikt tijdens de partij om de lichtgewicht titel tussen kampioen Islam Makhachev en Dustin Poirier.   

het begin

Toen de UFC van start ging in 1993 waren handschoenen voor vechters nog niet verplicht. De eerste atleet die een soort van MMA handschoen gebruikte was Melton Bowen in 1994 tijdens UFC 4.
picture

Melton Bowen was tijdens UFC 4 de allereerste vechter met MMA handschoenen in de UFC

Foto: Getty Images

Uiteindelijk duurde het tot UFC 14 in juli 1997 totdat de UFC de handschoenen bij de atleten verplicht stelde. Inmiddels zijn de handschoenen niet meer weg te denken in de meeste MMA organisaties met uitzondering van de 'Bare Knuckle' organisaties uiteraard. 

Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie