De Grand Prix van Spanje op Jerez is een thuiswedstrijd voor Sete Gibernau. De kleinzoon van Bultaco-oprichter Francesco Bulto is de afgelopen twee seizoenen tweede geworden in het wereldkampioenschap. Knap, maar Valentino Rossi was op zijn Yamaha beide jaren te sterk voor de Gresini Honda-kopman. Aanvankelijk hadden de twee een goede relatie, maar sinds de Grand Prix van Qatar van 2004 zijn ze niet langer 'on speaking terms'. Gibernaus team beklaagde zich toen namelijk bij de wedstrijdleiding, omdat Rossi's crew een dag voor de race de startplek van de Italiaan prepareerde, waardoor zijn Michelin-achterband meer grip zou moeten krijgen. Gibernaus protest wordt gehonoreerd en Rossi moet achteraan starten. Gibernau wint, een ziedende Rossi crasht – en zweert dat Gibernau nooit meer een race zal winnen.

GP Jerez 2005

Foto: Eurosport

In de tijdtraining van die eerste grand prix van 2005 is Rossi van eenzame klasse: met zijn pole position duikt hij 1,4 seconde onder zijn eigen polerecord in Jerez. Ondanks een crash in de warm-up is Rossi klaar voor de confrontatie. Maar dat geldt ook voor Gibernau. De Honda-coureur leidt vanaf het begin en rijdt foutloos. Drie ronden voor het eind neemt Rossi voor het eerst de kop over en de laatste ronde lijkt zijn zege zeker. Maar de regerende wereldkampioen maakt een foutje en Gibernau profiteert direct. Het is de opmaat voor een bloedstollende laatste paar kilometer. Rossi countert. En daarna Gibernau... Drie onderlinge inhaalacties in de laatste ronde – de Spaanse furies op de tribunes en taluds worden 'totalmente loco'! En dan moet de vierde en beslissende inhaalactie nog komen.... Gibernau nadert de laatste bocht, maar met de snelheid die Rossi dan nog heeft is duidelijk: voor één van de twee eindigt de race in tranen, bittere, hete, dikke tranen. Rossi ziet een gaatje en torpedeert zichzelf in de opening – precies op het moment dat Gibernau instuurt. Een botsing is onvermijdelijk en door het contact wordt Gibernau naar de grindbak gestuurd.... Rossi blijft overeind en wheeliet triomfantelijk naar de eerste overwinning van 2005. Mijn Eurosport-collega Job van Oostrum en ik kijken elkaar aan: What just happened? Opwinding en ook verbijstering vullen ons 'hok', waar de temperatuur toch al aardig is gestegen. Wat als Gibernau slimmer geanticipeerd had en de aanstormende Rossi de ruimte had gegegeven en heel bekeken achter hem langs was gekruist?
MotoGP
MotoGP | Rossi en zijn rivalen
23/04/2020 OM 12:39

Rossi en Gibernau in duel om de zege van de GP van Jerez in 2005

Foto: Eurosport

Rossi is Gibernau gepasseerd tijdens de GP van Jerez in 2005

Foto: Eurosport

Voor onze commentaarcabine staat en masse een fanatieke schare toeschouwers op, die, niet geheel verrassend, het Spaans prima beheerst. 'Hijo de puta! Hijo de puta!”, rolt het onophoudelijk van de tribunes. In het parc fermé viert Rossi uitbundig met zijn Yamaha-team als ook Gibernau langzaam rollend arriveert en aangeslagen zijn Honda aan zijn met stomheid geslagen monteurs geeft. 'Hollywood' luidt Gibernaus bijnaam en als hij zonder helm op Rossi afloopt, lijkt een remake van 'Shootout at the OK Coral' in de maak.... Maar het blijft bij een 'stare down', met Gibernau die uiteindelijk zonder een woord zijn hoofd afwendt. Wel spuugt hij nog een slok water uit voor de voeten van Rossi.

Valentino Rossi viert feest voor het publiek in Jerez tijdens de GP van 2005

Foto: Eurosport

Dat wordt spannend, als de twee straks tijdens de persconferentie naast elkaar hun lezing geven van de gebeurtenissen, denk ik – en vele vakgenoten met mij. 'Ceremoniemeester' Nick Harris, duidelijk gespannen, stelt braaf zijn vragen en slalomt behoedzaam om de controverse. Met niet geheel objectieve Spaanse en Italiaanse vakbroeders met scherpe pennen wordt het vragenrondje zo dadelijk een bloedbad, vermoed ik. Gibernau zegt overal over te willen praten, 'behalve over de laatste ronde'. Hij vreest dat hij door zijn Spaanse temperament dingen gaat zeggen die hij later betreurt. Rossi geeft toe dat er maar 'een klein beetje ruimte' was. “Maar ik vond het genoeg.”
Maar dan: als Rossi en Gibernau (en ook de als derde op 18 seconden gefinishte Marco Melandri) keurig binnen de lijntjes hun verhaaltje hebben gekleurd, bedankt de aimabele Harris de coureurs én de aanwezige media, die voorover uit de startblokken struikelen. Wat? Geen vragenrondje?

Het podium van de GP van Jerez in 2005

Foto: Eurosport

Als een variant op 'buurman, wat doet u nu' stormt een toonaangevend Zuid-Afrikaanse journalist naar 'ceremoniemeester' Nick Harris. “Harry, wat doe je nu!?” Verwensingen en vloeken in zijn richting volgen, maar Rossi en Gibenau zijn al vertrokken. Vervolgens wordt de altijd zo vrolijk lachende Yamaha-pr-dame bestookt met verzoeken – oké, het zijn eigenlijk eisen – om Rossi te spreken. Zij belooft haar best te doen om de winnaar van de Spaanse grand prix beschikbaar te krijgen. De journalisten zoeken het mediacentrum weer op. Na een tijdje wordt een groepje gealarmeerd. Een collega wenkt me en het blijkt dat we met een select clubje van een man of zes, zeven naar de Yamaha-pitbox worden geleid. Daar staat Rossi lacherig na te genieten, en zo staat hij ons ook te woord: lacherig. En ik geef toe, de slungelachtige kampioen als een ondeugend jong te zien vertellen over een stunt, werkt aanstekelijk. De scheldkanonnades zegt hij niet te hebben gehoord. Wel een fan die iets heel onaardigs zei over Gibernau; die fan heeft hij tot de orde geroepen, zegt Rossi. Hij schat 'dertig tot veertig procent' van zijn Spaanse fans te zijn kwijtgeraakt. “Daar maak ik ernstig zorgen over”, zegt hij niet eens quasi-serieus. Dat hij in zijn zucht naar de zege de grenzen van het toelaatbare wilde oprekken, blijkt wel. “Als het zoet van de overwinning je niet meer smaakt, moet je stoppen”, zegt hij fraai. De spreuk verdient een tegeltje.
Gibernau klaagt over pijn in zijn linkerschouder, Rossi gelooft niets van een lichamelijk ongemak. Een protest indienen doen Gibernau en zijn Gresini-team niet. Een week later leidt hij vanaf de start overtuigend de Portugese grand prix, tot de zeventiende ronde. Op de bochtige baan crasht hij, waarna Alex Barros verrassend wint. Vóór een erg blije Valentino Rossi. Enkele wedstrijden later heb ik zeldzaam 'één op één'-interview met Rossi en vraag hem onder meer of het in duels helpt als hij iemand niet mag. “Jazeker. Goede relaties zijn wel mogelijk”, zegt hij. “Maar slechte zijn beter, haha!”
MotoGP
MotoGP | Bagnaia wint afsluitende GP - Rossi 10e bij afscheid
14/11/2021 OM 15:31
MotoGP
Moto2 | Remy Gardner wereldkampioen - Fernandez wint GP
14/11/2021 OM 15:28