Alsof de positieve test van Riiber nog niet erg genoeg is, zit ook Johannes Thingnes Bø in quarantaine omdat hij is aangemerkt als close contact. Het is op dit moment onduidelijk of biatleet Bø een close contact is van Riiber, maar feit blijft dat het foute boel is bij de Noorse afvaardiging.
Het moment waarop corona een sluier over de Winterspelen zou werpen, kon natuurlijk niet uitblijven en daags voor de openingsceremonie lijkt het moment daar om de alarmbellen te laten rinkelen. Met Riiber en Bø moeten twee goudenmedaillekandidaten vrezen voor het ergste, terwijl afgelopen weekend ook de Oostenrijkse (met Nederlandse roots) Sara Marita Kramer positief testte.
De schansspringster testte positief vlak voor vertrek naar China. Omdat ze in de dagen nadien telkens opnieuw positief testte, ging er een streep door haar deelname aan Beijing 2022 en moet ze op televisie kijken hoe de concurrentie strijdt om de voor haar ‘gereserveerde’ gouden medaille.
Beijing 2022
Nordic Combined Team Gundersen Large Hill - Beijing 2022 - Olympische hoogtepunten
17/02/2022 OM 15:18

Otepää | Onverslaanbare Riiber trekt opnieuw de winst naar zich toe

Klaebo

Hetzelfde lot dreigt voor de Noordse combinatie en de Noren, die het tenminste nog wel tot het olympisch dorp hebben geschopt. Helaas ging het alsnog mis. Wie weet kunnen we de komende dagen meer positieve tests uit het Noorse kamp verwachten, want gezien de besmettelijkheid van de huidige coronavariant is de kans klein dat het hierbij blijft.
Noorwegen wordt getipt voor de ene na de andere gouden medaille en wellicht zelfs als winnaar van de medaillespiegel, maar dankzij corona is niets meer zeker. Met een beetje pech gaan hier één, twee of meer gouden medailles in rook op, aangezien van Bø op verschillende onderdelen grootse prestaties werden verwacht.
Bij een traningskamp voor de langlaufploeg ging het eerder al mis. Regerend olympisch kampioen Simen Hegstad Krüger liep een besmetting op en mist het begin van de Spelen Er werd gevreesd voor besmmetingen bij toppers als Johannes Høsflot Klaebo en Therese Johaug, maar die zorgen blijken voorlopig ongegrond. Naar verluidt zat Klaebo met een skibril op in het vliegtuig naar China om de kans alsnog besmet te worden zo veel mogelijk te verkleinen

Nederlanders negatief

Een groot deel van de Noorse afvaardiging werd met hetzelfde vliegtuig naar Peking gevlogen, terwijl de verschillende sporters kort voor vertrek nog op allerlei verschillende trainingskampen waren. Achteraf lijkt dit niet de beste keuze, omdat maar één iemand corona hoeft te hebben om vervolgens een golf van besmettingen of ‘closecontactprotocollen’ op gang te brengen.
Dat laatste lijkt nu te zijn gebeurd, met mogelijk zeer grote gevolgen voor enkele Noorse kanshebbers. Het is niet voor niets dat er tijdens een digitaal persmoment tranen vloeiden bij de Noorse chef de missions, die nu ook wel inzien dat het fout is gelopen.
De Nederlandse chef de misson Carl Verheijen meldde donderdagmiddag dat alle oranje atleten – de meesten zijn al een tijdje ter plekke – tot dusver negatief hebben getest. Laten we hopen dat het zo blijft, al is die hoop wellicht ijdel omdat een positief geval tijdens Beijing 2022 vrijwel niet valt uit te sluiten.

Waar kijk je?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen is op vrijdag 4 februari 2022 live te zien op Eurosport en op discovery+. Vanaf dat moment kun je ruim twee weken lang genieten van live wintersport via onze kanalen.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Graabak skiet naar goud voor Noorse ploeg op Noordse Combinatie
17/02/2022 OM 12:29
Beijing 2022
Beijing 2022 | Riiber vanwege vormgebrek niet van start op relay
16/02/2022 OM 09:38