Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Beijing 2022 | "De achtervolging is bijna beschamend" - Hans Klippus in De Slotronde

Mathieu Hilgersom

Geupdate 13/02/2022 om 20:07 GMT+1

Het contrast is groot. Waar de shorttrackvrouwen pure teamspirit uitstralen, lukte het de schaatsters ondanks hun favorietenrol bepaald niet om te overtuigen in de kwartfinale van de team pursuit. Hoe is zoiets te verklaren? Presentator Herbert Cool legde het zijn panel voor in De Slotronde.

Het Nederlands team in actie tijdens de ploegenachtervolging

Foto: Getty Images

Journalist Hans Klippus heeft zich geërgerd aan de ploegenachtervolging bij zowel de mannen als vrouwen. "Je bent in de breedte veruit het sterkste schaatsland en dan lukt het je niet om behoorlijke teams op de been te brengen. Ik vind het bijna beschamend."

Het vaste panellid geeft de schuld aan de individuele belangen. "Het is duidelijk dat daar de prioriteit ligt. Dit gaat ten koste van de teamprestatie."
picture

Beijing 2022 | Nederlandse mannen plaatsen zich als vierde voor halve finale ploegenachtervolging

Verschil

Eurosport-commentator en ex-shorttrackster Avalon Aardoom ziet een duidelijk verschil tussen shorttrack en schaatsen. "In het schaatsen heb je verschillende ploegen en coaches. Krijg dan iedereen maar eens bij elkaar om te trainen. De shorttrackers hebben één nationaal team. Daarin oefen je het elke dag en dan gaat zo’n relay echt leven. De relay is het koningsnummer."

Sportpsychologe Yara van Gendt onderschrijft het belang van een doel. "Bij het shorttrack wordt er een doel gesteld. Iedereen weet hoe je daar naar toe moet werken en wat de consequenties zijn. Bij het schaatsen lijkt het of de team pursuit er maar wordt bijgedaan. Misschien moeten ze het er eerst over eens worden of ze het wel belangrijk genoeg vinden. Het lijkt nu alsof dat niet zo is, maar iedereen verwacht wel dat de Nederlanders het even gaan doen."

Klippus snapt niet dat de schaatsers de achtervolging niet belangrijk vinden. "Dit is de laatste kans voor Kramer op goud en misschien wel de enige voor Bosker. Maak er dan wat van."
picture

Beijing 2022 | Bekijk de gouden race van de Nederlandse shorttrackvrouwen terug

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie