Laten we bij het Nederlandse succes beginnen. Irene Schouten was na de winst op de 3000 meter ook oppermachtig op de 5000 meter. Ze schaatste een nieuw olympisch record en bleef de Canadese Isabelle Weidemann ruim vier seconden voor. Brons was er voor de ervaren Tsjechische Martina Sablikova.

Beijing 2022 | Irene Schouten slaat met olympisch record ook toe op de 5000 meter

Drie keer goud voor de Verenigde Staten

Beijing 2022
Beijing 2022 | Nagenieten met hilarische momenten tijdens de Spelen
23/02/2022 OM 11:51
Na een aarzelende start in Peking herpakt de Verenigde Staten zich. Donderdag kon het land drie nieuwe gouden plakken bijschrijven. Spectaculair was de strijd bij het freestyle skiën, op het onderdeel gemengde aerials. Amerika won vooral dankzij de fenomenale score van 135.00 van Christopher Lillis. China (tweede) en Canada (derde) maakten het podium compleet.

Beijing 2022 | Amerikaanse drietal springt naar goud in gemengde Aerials

Ook Nathan Chan pakte goud voor de Verenigde Staten. De kunstrijder ging al na de korte kür aan de leiding en maakte donderdag het karwei gedecideerd af. Het zilver ging naar de Japanner Yuma Kagiyama. Zijn landgenoot Shoma Uno pakte het brons.

Beijing 2022 | De vrije kür van Nathan Chen

Snowboardster Chloe Kim maakte op de halfpipe de topdag compleet voor de Amerikanen. Al in de eerste run zette de titelverdediger een flinke score neer van 94.00 en daar kwam niemand bij in de buurt in de resterende runs. Het zilver ging naar Queralt Castellet (Spanje). Sena Tomita (Japan) pakte het brons.

Bloedstollende finale

Ook Oostenrijk steeg flink op de medaillespiegel. Alessandro Hämmerle werd olympisch kampioen bij de snowboardcross na een bloedstollende finale, waarin hij stevige tegenstand kreeg van Eliot Grondin. Het verschil met de Canadees was op de finish slechts twee honderdste van een seconde. Het brons ging naar Omar Visintin uit Italië.
Johannes Strolz haalde het tweede Oostenrijkse goud van de dag binnen op de combinatie bij het alpineskiën, 34 jaar nadat zijn vader Hubert op dit onderdeel goud had gepakt. De uiteindelijke winnaar maakte op de slalom zijn achterstand goed op de Noor Aamodt Kilde, die genoegen moest nemen met zilver. James Crawford uit Canada werd derde.

Beijing 2022 | Strolz wint goud op de combinatie

Tweede goud voor Johaug

Ook Therese Johaug kon weer juichen. De Noorse die op de 15 kilometer skiathlon de eerste gouden medaille won van deze Winterspelen, sloeg nu ook toe op de 10 kilometer klassieke stijl.

Beijing 2022 | Razendspannende finish! Johaug pakt titel met 0,4 seconden voorsprong

Tot slot was er ook Duits succes op de rodelbaan bij de teamwedstrijd. Oostenrijk eindigde op de tweede plaats. Letland behaalde op dit onderdeel met de derde plaats de eerste medaille van deze Winterspelen.

Beijing 2022 | Duitsland voltooit rodelkwartet, ook titel in teamwedstrijd

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Nagenieten met hilarische momenten tijdens de Spelen
23/02/2022 OM 11:51
Beijing 2022
Beijing 2022 | Commentatoren gaan uit hun dak bij topprestaties op de Spelen
23/02/2022 OM 10:10