Turnster Simone Biles brak afgelopen zomer een lans voor het bespreken van mentale problemen. De grote favoriete voor meerdere gouden medailles had last van ‘twisties’, een probleem waarbij het hoofd het lichaam niet goed aanstuurt om rotaties te maken. Uiteindelijk deed ze alleen mee op de balk, daarop won ze brons.
In navolging van Biles en de Amerikaans-Japanse tennisster Naomi Osaka spreken ook verschillende wintersporters zich uit in Peking. Tweevoudig olympisch kampioene Mikaela Shiffrin, ook in Peking favoriete op de slalom en reuzenslalom, ging tweemaal onderuit op die afstanden. Op de kritiek die volgde, reageerde haar vriend Aleksander Aamodt Kilde op Instagram.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Nagenieten met hilarische momenten tijdens de Spelen
23/02/2022 OM 11:51

Broodjeszaak

Kim sprak na afloop ook eerlijk over haar mentale problemen. “Ik hoop dat een meisje mijn verhaal hoort en leert dat het oké is om een slechte dag te hebben. Uiteindelijk kom je er sterker uit.”
Kim werd op zeventienjarige olympisch kampioen en kwam in de belangstelling van de Amerikaanse pers te staan. Nadat ze niet meer anoniem haar favoriete broodjeszaak kon bezoeken, gooide ze haar medaille bij het oud vuil. Haar vader wist de medaille uiteindelijk wel terug te vinden.

Beijing 2022 | Kim na gouden medaille openhartig over mentale druk

Jelinkova reist terug

De Nederlandse skiester Jelinkova vloog zelfs terug omdat ze niet meer tegen de olympische druk kon. Stressaanvallen stonden een goed resultaat op de reuzenslalom in de weg en ze besloot voortijdig terug te keren naar Nederland.

Beijing 2022 | Geëmotioneerde Jelinkova: "Ik wist niet of ik mocht starten vandaag"

"Het is belangrijk dat sporters plezier hebben"

Sportpsychologe, en schrijfster van het boek 'Leren revalideren' Yara van Gendt besprak in Eurosport-podcast De Slotronde de mentale druk van de atleten. Ze vindt het dapper dat er atleten opstaan die net als Biles zeggen: ‘Mijn gezondheid gaat boven mijn prestaties’. “Het is heel goed dat atleten zeggen: ‘Ik ben nu niet oké, dus ik stap eruit.”
Volgens van Gendt kun je je mentale gestel wel trainen. “Als sporters zich goed voelen dan zullen de prestaties ook beter zijn. Het is belangrijk dat sporters plezier hebben.”
Nadat Kim haar titel prolongeerde, viel een last van haar schouders. Nu heeft ze een nieuwe missie. “Ik ga op zoek naar een portie mac and cheese”.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Nagenieten met hilarische momenten tijdens de Spelen
23/02/2022 OM 11:51
Beijing 2022
Beijing 2022 | Commentatoren gaan uit hun dak bij topprestaties op de Spelen
23/02/2022 OM 10:10