Snel en koud

Zoals de naam al aangeeft, is het tijdens het uitvoeren van deze wintersporten vaak bijzonder koud. Of het nu skiën, langlaufen, schaatsen of biatlon is, de strijd wordt gestreden op ijs of in sneeuw, en daarvoor zijn koude omstandigheden vereist. Tijdens het alpineskiën van Beijing 2022 zakte de temperatuur tot wel -20 graden Celsius.
De skiërs en biatleten zijn op topsnelheid ook bijzonder snel onderweg. De snelheden kunnen oplopen tot ongeveer 150km/u. Met die snelheden wordt de kou nog maar eens extra aangedikt. Met 150km/u door -20 graden Celsius ploegen is al geen pretje, maar dan bestaat ook eens de kans dat neuzen of jukbeenderen gaan branden van de kou. Daarom sport onder anderen biatlete Amy Baserga met tape op haar gezicht.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Nagenieten met hilarische momenten tijdens de Spelen
23/02/2022 OM 11:51

Noodzakelijk en gewenst

De tape is bijna noodzakelijk. Fransman Johan Clarey werd in Peking met zijn zilver tijdens het alpine skiën de oudste medaillewinnaar ooit op het onderdeel met een leeftijd van 41 jaar. "Anders kunnen je neus en jukbeenderen permanent wegbranden. Wanneer je de grens van -20 graden passeert, krijg je de klap. Het gezicht is de enige niet bedekte plek", zegt Clarey erover.
De Franse teamdokter Stephane de Jesus is ook fan. "Het is makkelijk want het past qua vorm, het is er makkelijk af te krijgen en de lijm is niet schadelijk voor de huid."De tape is overigens niet nieuw op de Spelen. In Pyeongchang vier jaar geleden was het ook al in gebruik.
Toen begon Ted Ligety met een grote blauwe USA sticker over zijn neus en jukbeenderen.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Nagenieten met hilarische momenten tijdens de Spelen
23/02/2022 OM 11:51
Beijing 2022
Beijing 2022 | Commentatoren gaan uit hun dak bij topprestaties op de Spelen
23/02/2022 OM 10:10