Voor de Olympische Spelen begonnen zetten we al eens op een rijtje wat de Nederlandse atleten aan hun medaillewinst konden overhouden, maar intussen is ook langzaamaan bekend geworden hoe die verdiensten zich verhouden tot die van hun collega's in het buitenland.

ASTRONOMISCHE BEDRAGEN

Sommige landen beloven hun sporters astronomische bedragen, maar dan gaat het vaak om uiterst hypothetische prestaties. Hong Kong, Turkije en Maleisië hebben nog nooit een medaille gewonnen op de Winterspelen, dus de kans dat de tonnen die hun sporters in het verschiet gesteld kregen, ooit uitgekeerd zouden moeten worden, waren bij voorbaat miniem.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Nagenieten met hilarische momenten tijdens de Spelen
23/02/2022 OM 11:51

ITALIË

Na de zwakke prestaties op Pyeongchang 2018 besloot het Italiaanse CONI de beloningen voor medaillewinnaars te verhogen om de sporters zo een extra stimulans te geven. Of het geldelijk gewin erin een rol speelde, zal nooit helemaal zeker worden, maar tijdens de afgelopen Zomerspelen waren de Italianen met onder andere opvallende gouden medailles op de 100m sprint en het hoogspringen, bijzonder succesvol. Het kostte de Italiaanse overheid zo'n 9 miljoen euro.

Beijing 2022 | Italiaanse commentatoren gaan uit hun dak na verrassende winst in de halve finale

In Peking werd het teleurstellende aantal medailles van 2018 al ruimschoots overtroffen, maar veel gouden medailles leverde het niet op. De teller staat vooralsnog zelfs een gouden plak achter op vier jaar geleden (2 om 3). Al met al zal het vooral Arianna Fontana, goed voor een gouden en twee zilveren medailles, geen windeieren hebben gelegd. Zij zou hier zo'n 360 duizend euro aan verdiend hebben, al zal de Italiaanse fiscus daar iets van terug willen zien.

SPORTIEVE EER

Dat een monetaire beloning niet altijd noodzakelijk - of zelfs wenselijk - is, tonen de Noren aan. Noorwegen is sinds 1992 het meest succesvolle wintersportland, maar keert zijn medaillewinnaars geen beloning uit. Het moet de Noorse sporter om het spelplezier gaan en daar past geen financiële stimulans bij.
Naast geld en eer houden sporters natuurlijk ook eeuwige roem over aan eventuele overwinningen. Dit kan ervoor zorgen dat een sporter dankzij sponsors, media-optredens of andere nevenactiviteiten een extra zakcentje kan overhouden aan de Spelen.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Nagenieten met hilarische momenten tijdens de Spelen
23/02/2022 OM 11:51
Beijing 2022
Beijing 2022 | Commentatoren gaan uit hun dak bij topprestaties op de Spelen
23/02/2022 OM 10:10