Schaatsen

De Nederlandse schaatsploeg bestaat dit keer uit negen mannen en negen vrouwen. Eind december was er een allesbeslissend olympisch kwalificatietoernooi in Thialf om te bepalen wie de achttien schaatsers zouden worden die namens TeamNL op medaillejacht gaan. Middels een ingewikkelde matrix werd nauwkeurig bepaald op welke afstanden we goede kansen hebben op medailles en op welke afstanden de kans op succes juist klein is.
De KNSB hield echter een kleine slag om de arm. Het belang van de teamonderdelen de ploegenachtervolging en de massastart is groot. Als het ideale trio voor de ploegenachtervolging er niet in zou slagen om zich individueel te plaatsen, dan kan de KNSB zo'n schaatser aanwijzen ten koste van iemand anders. Zo kon het gebeuren dat Sven Kramer en Marcel Bosker zich niet plaatsten, maar toch naar de Spelen mogen. Dit ging ten koste van Dai Dai N'tab en Tijmen Snel. De schaatsers moesten dus nog even wachten met juichen na het OKT.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Laatste namen in shorttrack- en schaatsploeg bekend
17/01/2022 OM 13:49
Bij de vrouwen was de keuze een stuk eenvoudiger. Het OKT ontvouwde zich op een dusdanige manier, dat het ideale team voor de ploegenachtervolging zich op eigen kracht wist te plaatsen. Ook op de massastart waren er geen problemen en dus dwongen alle schaatssters volledig op eigen kracht hun kwalificatie af. Na afloop van het OKT ging de KNSB zich enkele dagen beraden en besloot het de volgende ploeg af te vaardigen:
Vrouwen
Jutta Leerdam, 500 meter, 1000 meter
Femke Kok 500 meter
Michelle de Jong 500 meter

Antoinette de Jong 1000 meter, 1500 meter, 3000 meter, ploegenachtervolging
Ireen Wüst 1000 meter, 1500 meter, ploegenachtervolging
Marijke Groenewoud 1500 meter, massastart
Carlijn Achtereekte 3000 meter
Irene Schouten 3000 meter, 5000 meter, massastart, ploegenachtervolging
Sanne in 'e Hof 5000 meter

World Cup | Schouten sprint na mooie strijd naar winst op massastart

Mannen
Thomas Krol 500 meter, 1000 meter, 1500 meter
Kai Verbij 500 meter, 1000 meter
Merijn Scheperkamp 500 meter
Hein Otterspeer 1000 meter
Kjeld Nuis 1500 meter

Marcel Bosker 1500 meter, ploegenachtervolging
Sven Kramer 5000 meter, ploegenachtervolging, massastart
Jorrit Bergsma 5000 meter, 10.000 meter, massastart
Patrick Roest 5000 meter, 10.000 meter, ploegenachtervolging

Wil je meer weten over schaatsen op de Olympische Spelen van 2022? Lees dan hier alles wat je moet weten over het schaatstoernooi bij de mannen en bekijk hier de voorbeschouwing op het vrouwentoernooi van Peking.

Shorttrack

Bij het shorttrack zijn alle ogen gericht op Suzanne Schulting. De nummer één van de wereld pakte op de Olympische Spelen van Pyeonchang goud op de 1000 meter en is van plan om haar collectie in Peking flink uit te breiden. Schulting is echter niet de enige Nederlandse shorttracker van formaat. Nederland deed het dit jaar zo goed tijdens de wereldbekerwedstrijden dat voor het eerst in de geschiedenis het maximale aantal startplaatsen op de Spelen is veroverd. Daarom mag Nederland met vijf vrouwen en vijf mannen naar Peking.
Schulting zal in Peking op alle mogelijke afstanden in actie komen en ook voor de aflossingsteams een belangrijke pion zijn. De mannen worden aangevoerd door Sjinkie Knegt. Knegt is de grootste kanshebber op medailles bij de mannen en rijdt alle afstanden, behalve de 500 meter.

Wereldbeker | Schulting voltooit perfect weekend in Debrecen met vierde keer goud

De ploeg is samengesteld door een combinatie van aanwijsplekken vanuit de KNSB en goede prestaties tijdens de wereldbekerwedstrijden. Shorttrackers die medailles haalden tijdens deze wedstrijden dwongen hun kwalificatie zelf af. De KNSB heeft tot 24 januari om de sporters aan te melden, maar het maakte een groot deel van de ploeg alvast bekend om duidelijkheid te scheppen. Rianne de Vries en Dylan Hoogerwerf zijn als laatste twee namen aan de ploeg toegevoegd door de schaatsbond.
Vrouwen
Suzanne Schulting 500 meter, 1000 meter, 1500 meter, relay
Xandra Velzeboer 500 meter, 1000 meter, 1500 meter, relay
Selma Poutsma 500 meter, 1000 meter, relay
Yara van Kerkhof relay
Rianne de Vries relay
Mannen
Itzhak de Laat 500 meter, 1000 meter, relay
Jens van 't Wout 500 meter, 1000 meter, relay
Sjinkie Knegt 1000 meter, 1500 meter, relay
Sven Roes 1500 meter, relay
Dylan Hoogerwerf 500 meter, relay
Wil je meer weten over shorttrack op de Olympische Spelen van 2022? Lees dan hier alles wat je moet weten over het shorttracktoernooi van Peking.

Skeleton

Kimberley Bos plaatste zich voor de tweede keer op rij voor de Olympische Spelen op het onderdeel skeleton. Bos werd al vroeg in het seizoen tweemaal tweede bij een wereldbekerwedstrijd en dat was genoeg voor plaatsing, mits ze niet uit de top 25 van het klassement zakt. Hier hoefde Bos zich echter geen zorgen over te maken, want de laatste weken is ze in bloedvorm en behoort ze tot de wereldtop. Bos won twee wereldbekerwedstrijden dit seizoen, werd afgelopen weekend Europees kampioen en sleepte het eindklassement van de wereldbeker in de wacht. Bos geldt ineens als medaillekandidaat in Peking. Nederland speelde nooit een rol van betekenis bij het skeleton, maar Kimberley Bos maakt in februari goede kans om geschiedenis te schrijven.
Naast Bos zijn er geen andere Nederlanders die op niveau aan skeleton doen en dus zal zij wederom als enige afgezant van deze sport uit ons land naar de Olympische Spelen gaan. Wil je meer weten over deze spectaculaire sport? Lees dan hier alles wat je moet weten over skeleton op de Olympische Spelen.

Explainer | Wat komt er allemaal kijken bij skeleton?

Snowboarden

Bij het snowboarden zijn drie Nederlanders zeker van de Olympische Spelen. Dit zijn Glenn de Blois op de snowboardcross, Melissa Peperkamp op de slopestyle en Niek van der Velden op de slopestyle. De Blois won begin dit jaar een World Cup-wedstrijd in Italië en dwong daarmee een startbewijs af. Melissa Peperkamp is pas zeventien jaar oud, maar wist zich nu al te kwalificeren dankzij een goed World Cup-seizoen.

Niek van der Velden is inmiddels ook zeker van deelname aan de Spelen. Vorige week zette hij op Mammoth Mountain een flinke stap richting Peking. Freestyler Van der Velden werd tweede bij een wereldbekerwedstrijd slopestyle in de Verenigde Staten. Deze prestatie was goed genoeg voor een olympisch startbewijs. Vier jaar geleden plaatste Van der Velden zich op zeventienjarige leeftijd al voor Pyeongchang, maar toen brak hij zeer ongelukkig zijn arm bij de warming-up. De Nederlander aast dus op revanche.
Michelle de Jong is op het laatste moment toch nog toegevoegd aan de groep snowboarders die naar Peking gaat. NOC*NSF was van mening dat de Nederlandse sneeuwsporters vanwege de coronapandemie niet dezelfde voorbereidingsmogelijkheden hebben gehad als hun concurrenten en dat Dekker desondanks laat zien in goede vorm te zijn.
Wil je meer weten over snowboarden op de Olympische Spelen van 2022? alles wat je moet weten over de cross en de slalom een uitgebreide uitleg over de freestyle.

Snowboardcross | Glenn de Blois wint wereldbekerwedstrijd en gaat naar Olympische Spelen

Skiën

Bij het alpineskiën kwalificeerde zich voor het eerst sinds 1952 een Nederlandse sporter. Adriana Jelinkova wist zich begin dit jaar te plaatsen op de reuzenslalom, maar scheurde een dag later haar kruisband af. Inmiddels is Jelinkova hersteld en bereidt ze zich voor op haar olympisch debuut.
Jelinkova is niet de enige Nederlandse deelnemer aan het alpineskiën in Peking. Maarten Meiners werd verrassend door NOC*NSF aangewezen om op de reuzenslalom in actie te komen. Meiners kwam niet in de buurt van de eisen van het sportkoepel, maar mag vanwege speciale omstandigheden toch nog China. NOC*NSF vindt dat de skiër geen eerlijke kans heeft gekregen. Skigebieden waren vanwege de coronapandemie niet toegankelijk voor buitenlanders en dus heeft Meiners de afgelopen twee seizoenen minder goed kunnen trainen dan veel concurrenten.
In eerste instantie was de eis dat Meiners een keer in de top acht of twee keer in de top zestien van een wereldbekerwedstrijd zou eindigen. Het beste resultaat was een 25ste plaats en dus was de verwachting dat de Olympische Spelen voor altijd een droom zouden blijven. Dat Meiners nu toch mag, zorgt ervoor dat de sport bezig is aan een comeback in Nederland. Na 1952 waren er geen alpineskiërs meer uit Nederland, maar dit jaar hebben we ineens twee deelnemers.

Kranjska Gora | Primeur met 11e plaats voor Jelinkova op reuzenslalom

Kunstrijden

De pas zestienjarige Lindsay van Zundert is de eerste Nederlandse die deelneemt aan de Olympische Spelen op het onderdeel kunstrijden sinds 1976. NOC*NSF versoepelde de kwalificatie-eisen speciaal voor haar, omdat Van Zundert de enige serieuze Nederlandse kunstrijdster in jaren is.
Vroeger was een plek bij de top 12 op het WK nodig voor kwalificatie. Nu werd dit verlegd naar de top 16, waardoor Van Zundert als eerste Nederlandse schaatsster zeker was van een ticket naar Peking. Wil je meer weten over deze sport? Lees dan hier alles wat je moet weten over het kunstrijden.

Bobsleeën

Karlien Sleper is in de monobob zeker van deelname aan de Olympische Spelen. Tijdens de laatste wereldbekerwedstrijd in Sankt Moritz zorgde Sleper er met een twaalfde plek voor dat ze aan de eisen van het IOC en NOC*NSF voldeed. Sleper moest bij de beste zes van de het Wereldbeker-klassement staan om naar Peking te mogen. Atleten die zich ook al in een andere bob hadden geplaatst telden niet mee en dus zat Sleper aan de goede kant van de streep.
De viermansbob van piloot Ivo de Bruin vocht komend weekend voor zijn laatste kans, maar haalde het niet. Een plek bij de beste acht zat er in de acht wereldbekerwedstrijden van dit jaar niet in. Het beste resultaat was een elfde plaats, waardoor de bob niet aan de eisen voldeed.
Wil je meer weten over deze sport? Lees dan hier alles wat je moet weten over bobsleeën op de Olympische Spelen.

Bobsleeën | Duitse tweemansbob snelste tijdens test op olympische baan

Bij biatlon, freestyle skiën, curling langlaufen, ijshockey, schansspringen (Sara Marita Kramer springt voor Oostenrijk) en de Noordse combinatie zijn er geen Nederlandse kanshebbers meer op een olympisch ticket.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Hoe verging het Nederland vier jaar geleden bij de Spelen van Pyeongchang 2018?
14/01/2022 OM 09:56
Beijing 2022
Beijing 2022 | Telefoons en laptops verboden in China voor Nederlandse olympiërs
11/01/2022 OM 08:40