Getty Images

Olympische Spelen Tokio 2020 | Het aftellen is begonnen!

Olympische Spelen Tokio 2020 | Het aftellen is begonnen!
By Eurosport

The 21/11/2019 at 15:02Bijgewerkt The 08/01/2020 at 11:04

Nog 198 dagen, en dan is het eindelijk zo ver! Op 24 juli 2020 ontvlamt in Tokio het Olympisch vuur. Het moment waar veel sportliefhebbers al maanden naar uit kijken. Er zijn al een aantal Nederlandse atleten die al weten dat ze naar het Aziatische land mogen afreizen. Kunnen zij in Tokio het record van de 25 medailles, behaald in Sydney (2000), evenaren? Eurosport blikt vast vooruit!

Eisen
Het is niet makkelijk om de eisen voor Olympische kwalificatie te begrijpen. Sterker nog, sommige atleten weten pas enkele weken van tevoren of ze mogen deelnemen aan het Olympisch toernooi. Er zijn pas een paar atleten die het al wel zeker weten of die nog wachten op formaliteiten. Zeilster Marit Bouwmeester bijvoorbeeld, zij mag in Tokyo proberen haar derde Olympische medaille binnen te halen. De voetbalvrouwen wachten slechts nog op internationale formaliteiten, waarna ook zij in Tokyo op jacht gaan naar Olympisch eremetaal.

Marit Bouwmeester

Marit BouwmeesterEurosport

In plaats van tientallen nieuwe stadions uit de grond te stampen wordt er dus gekozen voor een meer duurzame oplossing. Dat is dan ook de insteek van de organisatie. Niet alleen bij de stadions wordt gekeken naar duurzaamheid. De medailles die de atleten omgehangen krijgen zijn deels gemaakt uit oude telefoons van de lokale bevolking. Duizenden Japanners hebben hun oude telefoons al ingeleverd om zo letterlijk iets bij te dragen aan ‘hun’ Olympische Spelen.

Video - Tokio 2020 | Medaillepresentatie

01:03

Wensen
Niet iedereen heeft Olympische deelname volledig zelf in de hand. Sommigen zijn afhankelijk van de keuze van bondscoaches. Tom Dumoulin gaf al aan graag op de Olympische Spelen te willen staan. Een zilveren plak heeft hij al, maar Dumoulin wil meer. Toch zal hij zich nog moeten bewijzen voor bondscoach Koos Moerenhout, die zijn selectie pas bekend maakt een paar weken voor de Olympische Spelen. Dat betekent dat de ‘Vlinder van Maastricht’ nog een half jaar de tijd heeft om te bewijzen dat hij volledig hersteld is van zijn knieblessure.

Niet alleen de wielrenners zijn afhankelijk van de coach. Ook de voetbalsters zijn afhankelijk van wat bondscoach Sarina Wiegman beslist. Ervan uitgaande dat sterspeelsters Lieke Martens, Shari van Veenendaal, Vivianne Miedema en Sherida Spitse er gewoon bij zijn, is er nog ruimte voor ongeveer vijftien andere speelsters. Wie dat zijn? Wiegman heeft nog een paar maanden de tijd voor deze ingewikkelde puzzel.