Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Olympische Spelen Beijing 2022 | Schema en Hoogtepunten

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 04/02/2022 om 11:49 GMT+1

Minder dan een half jaar na de Olympische Zomerspelen in Tokio is het al tijd voor de Winterspelen in Beijing! Lees hier alles wat je moet weten over het grootste sportevenement van 2022.

Peking wordt tiptop in orde gemaakt in aanloop naar de Olympische Spelen

Foto: Getty Images

Wanneer vindt Beijing 2022 plaats?

De Olympische Spelen van 2022 in Peking vinden in februari plaats. De openingsceremonie is op vrijdag 4 februari in het Beijing National Stadium, dat je misschien ook wel kent onder de naam Vogelnest, en op zondag 20 februari staat de sluitingsceremonie op het programma. Kjeld Nuis en Lindsay van Zundert dragen bij de opening de Nederlandse vlag.

Het programma van de Olympische Spelen

Een compleet schema met alle evenementen van de Olympische Winterspelen is te vinden op de officiële site van Beijing 2022.
De Olympische Winterspelen beginnen twee dagen voor de openingsceremonie al met het curlingtoernooi en de eerste kwalificaties bij het freestyle skiën. Op dat moment beginnen ook onze uitzendingen via zowel Eurosport als discovery+.
En zodra de vlam eenmaal brandt en er om de medailles wordt gestreden, hoef je via al onze kanalen en streams geen enkele ontknoping te missen. Wij houden je op de hoogte van iedere gewonnen medaille en via discovery+ kun je constant voor eigen regisseur spelen en kiezen welke sport je wilt zien.

Welke Nederlanders hebben zich geplaatst?

Veel wordt pas duidelijk kort voor de start van de Winterspelen, maar langzaam groeit de Nederlandse delegatie. Zo behoorde Suzanne Schulting tot de koplopers als het ging om het veiligstellen van een olympisch ticket en vaardigt Nederland voor het eerst sinds 1976 een kunstrijdster af naar de Winterspelen.
Na een spannende kwalificatie is ook Sven Kramer van de partij, terwijl Ireen Wüst haar status als grootste Nederlandse olympiër ooit met extra eremetaal nog verder hoopt te verstevigen. Femke Kok en Jutta Leerdam hopen naar hun eerste olympische medaille te sprinten terwijl pionier Sjinkie Knegt zijn comeback hoopt te bekronen met een gouden plak. Bekijk een volledig overzicht van alle Nederlandse sporters die zich hebben geplaatst voor Beijing 2022.

Voorspelling van regen aan gouden medailles

Exact honderd dagen voor de start van de Winterspelen bleek uit voorspellingen van sportdatabureau Gracenote dat Nederland op koers ligt voor opnieuw zeer succesvolle Olympische Spelen. Er wordt voor Nederland een recordaantal van 12 gouden medailles voorspeld, plus 6 keer zilver en 3 keer brons. Dit zou in totaal 21 medailles betekenen en uiteraard ook een hoge klassering op de medaillespiegel. Klik hier voor de uitgebreide voorspelling.

De hoogtepunten van Beijing 2022

De eerste medaille van Beijing 2022: Op zaterdag 5 februari worden de eerste medailles in het biatlon, langlaufen, freestyle skiën, schansspringen, schaatsen en shorttrack uitgedeeld. De langlaufers mogen waarschijnlijk als eerste juichen. Bij het onderdeel 7.5 km + 7.5 km skiathlon finishen de vrouwen om ongeveer 10:35 uur Nederlandse tijd.
Schaatsen (1.500 meter): Wie pakken de medailles op het koningsnummer bij het schaatsen? In Pyeongchang waren het Kjeld Nuis en Ireen Wüst die twee schitterende gouden medailles wisten te pakken. Krijgen we dit jaar twee Nederlandse opvolgers? Maandag 7 februari om 09:30 uur (Nederlandse tijd) zijn de vrouwen aan de beurt en een dag later op 8 februari vanaf 11:30 uur beginnen de mannen aan de 1.500 meter.
picture

Kjeld Nuis in actie in PyeongChang

Foto: Getty Images

Shorttrack (1.000 meter vrouwen): Suzanne Schulting was in 2018 de grote verrassing van de Olympische Spelen in Pyeongchang. De toen twintigjarige Schulting wist op de 1.000 meter de eerste Nederlandse gouden medaille ooit te winnen. Schulting doet er in Beijing natuurlijk alles aan doen om haar gouden medaille te verdedigen. De voorrondes van de 1.000 meter beginnen op woensdag 9 februari om 12:45 uur (Nederlandse tijd). Twee dagen later op 11 februari staan vanaf 12:00 uur de kwartfinales, halve finales en finale op het programma.
picture

Suzanne Schulting na haar overwinning op de 1000 meter in PyeongChang

Foto: Getty Images

Alpineskiën (reuzenslalom): Voor het eerst sinds 1952 doet er weer een Nederlandse atlete mee aan het alpineskiën. Adriana Jelinkova verzekerde zich in januari 2021 met een elfde plek op de wereldbeker reuzenslalom in Kranjska Gora van een plek op de Olympische Spelen. Op 7 februari komt Jelinkova in actie in Peking. De eerste run van de reuzenslalom begint om 03:15 uur (Nederlandse tijd) en de tweede run om 06:45 uur. Jelinkova kreeg vlak op de valreep gezelschap van Maarten Meiners, die zich dankzij een uitzondering ook kwalificeerde op de reuzenslalom. Meiners moet een weekje langer wachten: hij betreedt de piste pas 13 februari. Ook zijn eerste run is om 03:15 uur.
picture

Adriana Jelinkova

Foto: Getty Images

Sluitingsceremonie: Op zondag 20 februari komen de Olympische Spelen in Peking ten einde. Die avond dooft het olympisch vuur waarna we met z'n allen kunnen uitkijken naar de volgende Olympische Spelen: de Zomerspelen van 2024 in Parijs.

Data van de sporten van Beijing 2022

Wil je alles weten over de Olympische Spelen? Ga dan hier naar de officiële site van Beijing 2022!

Waar kijk je?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie