Paris 2024 | Britt Eerland voor 3e keer naar de Olympische Spelen, nu als moeder én tafeltennisster

Edward Swier

Geupdate 21/05/2024 om 17:01 GMT+2

Britt Eerland kan haar Instagram-account intact laten. De tafeltennister heeft achter haar naam de toevoeging ‘Olympian’ gezet. En dat kan er gewoon blijven staan. Nadat ze eerder in actie kwam in Rio de Janeiro en Tokio mag Eerland nu ook naar Paris 2024. De 30-jarige Schiedamse, inmiddels moeder, plaatste zich zaterdagochtend in Sarajevo.

Britt Eerland

Foto: Getty Images

Inmiddels hebben steeds meer Nederlandse atleten geplaatst voor de Olympisch Spelen. Dit weekeinde wisten onder meer de gemengde triatlonploeg, kogelslingeraar Denzel Comenentia én Eerland zich plaatsen. Wij houden de lijst hier voor je bij.
Eerland moest de halve finale van het OKT in Sarajevo zien te winnen om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Ze wist uiteindelijk de Slowaakse Barbora Balazova met 4-2 (9-11, 11-4, 9-11, 11-6, 15-13, 11-6) te verslaan. In de cruciale vijfde game kwam Eerland terug van een 6-10-achterstand. Ze werkte vijf gamepoints tegen weg en kwam zodoende op een 3-2-voorsprong. Het verzet van Balazova was daarna enigszins gebroken.
picture

Tokyo 2020 | Britt Eerland wint na waanzinnige comeback eerste partij in tafeltennistoernooi


Moeder

Eerland gaat voor de derde keer naar de Spelen, maar er is een groot verschil met vorige keren. Eerland is nu moeder. In een blog op haar website vertelde de topsportster openhartig over de weg die ze sinds Tokio 2021 volgde. Ik was erg op mijzelf en mijn team aangewezen om de juiste voorbereidingen te treffen voor mijn zwangerschap, bevalling en het terug kunnen komen in de topsport. Anton, mijn coach, heeft contact gezocht met coaches en andere atleten die dezelfde situatie hebben meegemaakt. Hierdoor ben ik in contact gekomen met een bekkenbodemfysio, en het onlineprogramma SterkHer dat specifieke trainingen aanbood. Uiteindelijk, ben ik door sportarts Bas Bulder behandeld. Hij adviseerde om mijn hartslag tijdens het sporten bij te houden zodat ik niet te lang op mijn maximum hartslag bleef.

Op een gegeven moment stopte ze met het spelen van wedstrijden. “En twee maanden voor de bevalling stopte ik in zijn geheel met tafeltennis en begon ik met zwangerschapsyoga en zwemmen voor verlichting.”

Bubbel

Daarna dacht ze een tijdje niet aan topsport, al duurde dat niet lang. “De eerste maanden als moeder waren geweldig maar ook zwaar. Het was een periode van een intieme bubbel met mijn dochter Zaya, wat cruciaal was voor de borstvoeding. Mijn partner nam verlof, waardoor we samen konden genieten van ons nieuwe gezinnetje. Na zes weken waren we beiden klaar om weer actief te worden; hij ging terug naar werk en ik keek ernaar uit om zo snel mogelijk weer te tafeltennissen.”

Niet zonder hindernissen

Na een bezoek aan een bekkenbodemfysiotherapeut wist Eerland dat ze rustig moest beginnen. “Na twee maanden kreeg ik het groene licht om weer te beginnen met tafeltennis. Eindelijk kon ik naar mijn gevoel echt opstarten om terug te keren naar mijn reguliere trainingsregime. Het combineren van topsport met moederschap was er een van continue aanpassing, leren en groeien. Het heeft mij niet alleen uitgedaagd als atleet, maar ook verrijkt als persoon. Het pad is niet zonder hindernissen.”
Ze baalde openhartig dat het een enorme zoektocht was, het moederschap en topsport is nog lang niet voor iedereen een logische combinatie. “Ik hoop door het delen van mijn ervaringen dat de noodzaak voor betere ondersteuning tijdens zwangerschappen in combinatie met topsport erkend wordt.”

WAAR KIJK JE?

Eurosport en HBO Max zenden tijdens de Olympische Spelen van Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie