Paris 2024 | Hoe werkt de medaillespiegel en waar gaat Nederland eindigen?

Menno Waebeke

Geupdate 16/05/2024 om 15:00 GMT+2

Het is nu echt aftellen naar de start van de Olympische Spelen in Parijs. Een rode draad door de weken met topsport is de medaillespiegel. De prestigieuze ranglijst laat zien hoe goed de landen het doen tijdens de Spelen. Bij elke medaille verandert de spiegel, maar hoe werkt het nu eigenlijk precies? En op welke plek verwachten we dat Nederland gaat eindigen.

Tokyo 2020 | Lavreysen verslaat Hoogland in gouden broederstrijd

Op de medaillespiegel van de Olympische Zomerspelen in Tokio eindigde ons kleine kikkerlandje knap als zevende, maar hoe is die spiegel nu eigenlijk opgebouwd? Het is eigenlijk bijzonder simpel. De ranglijst wordt als eerste bepaald door het aantal gouden medailles. Het land met de meeste gouden medailles eindigt altijd als eerste.
Staat het echter gelijk in het aantal gouden plakken, kijkt men naar de tweede belangrijkste medaille: het zilver. Mocht het zo spannend zijn dat het dan alsnog gelijk is, dan pas kijkt men naar de bronzen plakken. Het totaal aantal medailles speelt bij de medaillespiegel geen rol.

Tokyo 2020 | Abdi Nageeye dolgelukkig na zilveren medaille

Voorspelling Parijs

16 keer goud, 9 keer zilver en 13 keer brons belooft Gracenote de Nederlandse equipe. Het totaal aantal van 38 plakken is iets geslonken in vergelijking met de 41 die het bedrijf in juli voorspelde, maar het aantal gouden medailles is wel toegenomen: van 13 naar 16. Gebaseerd op het aantal gouden plakken eindigt Nederland dit jaar dan ook in de top 5 van het medailleklassement.
Bij de Spelen van Tokio 2020 kwam TeamNL tot een historische score van 36 medailles. Volgens Gracenote kan dat record komende zomer dus alweer uit de boeken. Ook het voorspelde aantal van 16 gouden medailles zou het record van 12, behaald bij de Spelen van Sydney in 2000, doen sneuvelen.

Tokyo 2020 | Vallen en opstaan: de gouden dag van Sifan Hassan

Medaillespiegel 2021

Tijdens de Spelen in 2021 waren de Verenigde Staten oppermachtig. De Amerikanen veroverden 39 keer goud en 41 keer zilver. Toch kwam runner-up China gevaarlijk dichtbij. Hoewel ze in totaal 25 medailles minder behaalden, bleven ze wat betreft het goud maar een medaille achter.
Nederland werd met tien keer goud, twaalf keer zilver en veertien keer brons dus knap vijfde. Ons land bleef daarmee grote landen als Frankrijk, Duitsland, Italie en Canada voor. Niet slecht voor een natie van zeventien miljoen inwoners! Tijdens de Winterspelen in Peking werd Nederland zesde, Noorwegen pakte de winst.

Tokyo 2020 | Bol verovert brons op 400 meter horden

All-time Medaillespiegel

Kijken we naar alle Olympische Spelen uit de historie dan gaan wederom de Verenigde Staten fier aan kop. De teller van gouden medailles sinds 1896 al op 1175 (!) keer goud. De voormalige Sovjet-Unie staat op ruime afstand tweede. Het Verenigd Koninkrijk vervolledigt het podium.
In de hele sporthistorie wisten 140 Nederlands op het hoogste schavot van het podium te komen. De Oranje-sporters staan daarmee op de zeventiende plaats. Bij een succesvolle Spelen kan Nederland echter zomaar Finland en Canada op de ranking passeren.

Tokyo 2020 | Hockeyvrouwen brengen goud in stijl terug naar Nederland

Waar kijk je?

Eurosport en HBO Max zenden tijdens de Olympische Spelen van Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?