In totaal zullen de komende weken ruim 2.900 sporters de olympisch onderkomens in de bergen van PyeongChang en kuststad Geungnang bevolken. Aangezien de Winterspelen in grote lijnen op twee locaties plaatsvinden, heeft de organisatie ook twee dorpen voor de atleten en hun begeleidingsstaf gebouwd. In totaal is ruimte voor zo’n 6.800 mensen.
Voor het grootste deel van de Nederlandse ploeg geldt Gangneung als epicentrum. Hier staan de ijshallen voor het schaatsen en de shorttrack. De bergen van PyeongChang wordt het domein van de snowboarders Niek van der Velden, Cheryl Maas en Michelle Dekker, en skeletonster Kimberley Bos.
PyeongChang
Vier gouden Nederlandse primeurs dankzij de vrouwen
23/02/2018 OM 08:43
Vlaggendrager
Eerder deze week stapten al een enkele Nederlandse olympiërs in het vliegtuig om de oversteek naar Zuid-Korea te maken. Onder hen schaatsers Sven Kramer, Ireen Wüst en Antoinette de Jong die woensdag voet op Koreaanse bodem zetten. De komende dagen volgt de rest van de oranjegekleurde delegatie die onder leiding staat van chef de mission Jeroen Bijl.
Wie over acht dagen bij de openingsceremonie de Nederlandse driekleur gaat dragen, is nog niet bekend. Vier jaar geleden was die eer weggelegd voor Jorien ter Mors. Tijdens het sluitingsfestijn zwaaide Bob de Jong met het rood-wit-blauw.
Noord-Koreanen
Donderdag worden ook een aantal Noord-Koreaanse sporters op olympische grond verwacht. Nadat eerder al de twaalf geselecteerde ijshockeysters van de gezamenlijke Noord- en Zuid-Koreaanse ploeg de grens overstaken, is het nu de beurt aan het kunstschaatspaar Ryom Tae-ok en Kim Ju-sik, snowboarders, langlaufers en shorttrackers. In het olympisch dorp zal voor hen de Noord-Koreaanse vlag worden gehesen, een bijzonderheid aangezien beide Korea’s officieel nog altijd met elkaar in oorlog zijn en vlagvertoon verboden is.
Woensdag arriveerde IOC-voorzitter Thomas Bach al in Zuid-Korea. De Duitser verwelkomt deze Winterspelen zes debuterende landen. Ecuador, Eritrea, Kosovo, Maleisië, Nigeria en Singapore zijn voor het eerst van de partij in de sneeuw en op het ijs.
PyeongChang
Gouden plak PyeongChang: 586 gram om je nek
05/01/2018 OM 10:54
PyeongChang
Volg alles live via Eurosport Player, nu € 0,99 per maand
13/02/2018 OM 14:10