Lee Suk-woo is de naam. De industrieel ontwerper uit Seoul kreeg de opdracht de olympische plakken voor PyeongChang 2018 van een creatief design te voorzien en daarbij de symboliek van het Aziatische land niet uit het oog te verliezen. Daar is Lee glansrijk in geslaagd. Het ontwerp dat uit zijn brein én computer rolde, heeft een stijlvolle look die recht doet aan de lokale cultuur.
Lee liet zich inspireren door drie belangrijke pijlers uit de traditionele Koreaanse cultuur:
  • Hangeul (schrift)
  • Hanbok (kleding)
  • Hanok (huizen)
PyeongChang
Vier gouden Nederlandse primeurs dankzij de vrouwen
23/02/2018 OM 08:43
3D-techniek
Hij koos het Hangeul, het Koreaanse alfabet, als belangrijkste motief voor de voorkant met springerige diagonale lijnen. De karakters van het alfabet werden om de rand gewikkeld. Om het oppervlakte te creëren werd via 3D-techniek diagonale lijnen getrokken van ene uiteinde naar het andere. Door de verschillende profielen van de karakters ontstond vervolgens een ribbelige structuur.
Sommige atleten noemen het ontwerp saai, anderen prijzen de stijlvolle eenvoud. De voorkant verder alleen de vijf olympische ringen. Op de achterzijde staat de sport en de discipline gegraveerd, evenals het logo van PyeongChang 2018.

Gouden medaille PyeongChang met lint in de houten box.

Foto: Getty Images

Extra gewicht
Het blauw-roze lint waar de medailles aan hangen is gemaakt van Hanbok, hetzelfde textiel dat wordt gebruikt om traditionele Koreaanse kledij te maken. Tenslotte is het doosje waarin de medaille wordt opgeborgen gefabriceerd van Hanok, het hout waarmee vele huizen en tempels op het platteland zijn gebouwd.
En niet geheel onbelangrijk: die plakken zorgen voor behoorlijk wat extra gewicht in de bagage terug naar huis. Het goud weegt 586 gram, het zilver 580 gram en het brons is met 493 gram aanzienlijk lichter. Is het goud werkelijk goud? Nee, de medaille bestaat voor 99,9% uit zilver, verguld met 6 gram goud.
#FUNFACT
Mocht Ireen Wüst erin slagen haar negende Olympische medaille te winnen, dan doet ze er goed aan om even te checken of ze wel de juiste krijgt. De Brabantse kreeg in 2011 twee keer in korte tijd de verkeerde medaille om haar nek gehangen: bij het EK allround en de WK afstanden. De eerste was bestemd voor de nummer twee bij de mannen en bij het WK ontving Wüst na haar zege op de 3.000 meter de plak van de winnaar van de 10 kilometer mannen.
PyeongChang
Volg alles live via Eurosport Player, nu € 0,99 per maand
13/02/2018 OM 14:10
PyeongChang
Vannacht in PyeongChang: wind zorgt voor overlast, Maas buiten slopestyleprijzen
12/02/2018 OM 11:14