Gracenote baseert de voorspelde medaillespiegel op de behaalde resultaten in Sotsji en de verschillende wereldkampioenschappen in de aanloop naar de Winterspelen. Nederland komt in de lijst uit op in totaal achttien medailles; zes minder dan het recordjaar 2014 in Sotsji. Volgens Gracenote kan Nederland rekenen op zes gouden, zeven zilveren en vijf bronzen plakken. Daarmee staan we net achter thuisland Zuid-Korea en voor Alpenland Oostenrijk.
Olympiasieger
Duitsland wordt volgens Gracenote de grote ‘overall kampioen’ van de Olympische Spelen. In Sotsji vier jaar geleden presteerden de Duitsers erg teleurstellend. Alleen de rodelaars presteerden naar behoren en wonnen vier gouden plakken. Bij de biatlonvrouwen eindigde er voor het eerst geen enkele Duitse op het podium. Dat was nog nooit eerder voorgekomen. Dit jaar wordt verwacht dat de Duitsers de slechte prestaties in Sotsji wegspoelen met de overwinning in het algemeen klassement.
PyeongChang
Anni Friesinger: "Nederland herhaalt succes Sotsji zeker niet"
04/01/2018 OM 10:20

Gouden medaille Felix Loch in 2014

Foto: Eurosport

Grote uitdager van Duitse sporters zijn de Noren. In Sotsji waren zij het meest succesvolle land. Om dit jaar weer op de laatste dag op nummer één in het klassement te staan moeten de atleten uit Noorwegen excelleren. Gracenote verwacht 37 medailles voor Noorwegen, meer dan de helft daarvan worden verwacht bij het langlaufen.
Strijd om de derde plek
De top drie wordt in het overzicht van Gracenote afgesloten door de Verenigde Staten. Met sterren als Lindsey Vonn en Shaun White hoopt het hoge ogen te gooien bij het alpineskiën en in de halfpipe. De Amerikanen worden niet in staat geacht om met Duitsland en Noorwegen te strijden om de eindoverwinning. Het moet eerder kijken naar de concurrenten Canada en Frankrijk. Die staan in de olympische voorspelling van Gracenote dicht achter de Verenigde Staten.
Rusland
Alle landen in de virtuele top vijf profiteren van de uitsluiting van Russische sporters aan de Olympische Spelen. De Russen zijn niet meegenomen in de voorspellingen, omdat nog onduidelijk is welke sporters er onder neutrale vlag mogen meedoen en welke definitief worden uitgesloten na het dopingschandaal. Kort voor de Spelen in Pyeongchang wordt duidelijk welke Russen mogen meedoen en wat het effect daarvan is op de virtuele medaillespiegel.
PyeongChang
Vier gouden Nederlandse primeurs dankzij de vrouwen
23/02/2018 OM 08:43
PyeongChang
Gouden plak PyeongChang: 586 gram om je nek
05/01/2018 OM 10:54