Hoe trots was Jan Smeekens vorige week toen hij werd gevraagd of hij tijdens de openingsceremonie van de XXIIIe Olympische Winterspelen de Nederlandse vlag het stadion in wilde dragen. Een ongelooflijke eer, vond de 30-jarige sprinter dat verzoek van NOC*NSF. En dat het best eens koud kon gaan worden tijdens die paar uurtjes? Daar kun je je op kleden, klonk het nuchter. Een wollen onderbroek aan en gaan!
Voorjaarzon en smeltende sneeuw
Inmiddels is het al dagen ijzig koud in het berggebied rond PyeongChang. En dat is even wennen voor de olympische organisatie die een aantal milde Winterspelen achter de rug heeft. In Sotsji kon iedereen genieten van een voorjaarszonnetje, terwijl Vancouver te maken had met regen en smeltende sneeuw.
PyeongChang
Vier gouden Nederlandse primeurs dankzij de vrouwen
23/02/2018 OM 08:43
Dat zal in Korea dus wel even anders zijn. Over de Taebaek Mountains vloeit er al dagen Siberische kou richting de olympische locaties. De lokale bevolking is het gewend en de social media-afdeling van het organisatiecomité twittert elke ochtend vrolijk het weerbericht van de dag de wereld rond: Today’s weather in PyeongChang -19 C. Over de gevoelstemperatuur zullen we het maar niet hebben…
Wind uit het zuiden
Wat zijn dan de verwachtingen voor aanstaande vrijdag, als de atleten en begeleiders van ruim negentig landen om 20.00 uur lokale tijd het stadion betreden voor de traditionele openingsceremonie? De vooruitzichten lijken iets gunstiger dan de voorbije dagen. Met dank aan de wind die draait van noordwest naar zuidwest en daardoor warmere lucht aanvoert.
Ook is de kans groot dat het vrijdag deels bewolkt is, waardoor het slechts een paar graden gaat vriezen. Goed nieuws dus voor de atleten en de 35.000 toeschouwers in het onoverdekte stadion. In het weekend duikt de temperatuur waarschijnlijk weer omlaag, tot onder -10 graden. In kuststad Gangneung, waar het schaatsen en shorttrack wordt gehouden, is het overigens iets aangenamer.
Buikgriep
Naast de kou heeft zich inmiddels nog een ander probleem aangediend: het norovirus. Vrijwilligers en beveiligers in en rond de PyeongChang-cluster zijn getroffen door buikgriep. Uit angst dat het besmettelijke virus zich verder verspreid en mogelijk ook atleten infecteert, zijn 1.200 particuliere beveiligers inmiddels in quarantaine gezet en vervangen door militairen.
Lee Hee-beom, voorzitter van het organisatiecomité, bood dinsdag zijn excuses aan voor het ongemak en beloofde snel met de nodige maatregelen te komen.
Nederlandse atleten nemen die al langer. Zo weigerde Smeekens vorige week mensen de hand te schudden, die hem wilden feliciteren met zijn 'vlaggendragersnieuws'. Puur uit voorzorg. Een griepje heb je immers zo onder de leden. En Kai Verbij droeg - heel Aziatisch - een mondkapje bij aankomst op Incheon Airport.
PyeongChang
Gouden plak PyeongChang: 586 gram om je nek
05/01/2018 OM 10:54
PyeongChang
Volg alles live via Eurosport Player, nu € 0,99 per maand
13/02/2018 OM 14:10