De verkiezing van een mascotte voor de Olympische Spelen is een serieuze aangelegenheid geworden. In de jaren voor de Spelen wordt er in meerdere selectierondes bepaald hoe het figuur eruit komt te zien. De witte rook voor de mascotte van deze Spelen kwam al in 2016.
Er wordt ook steeds vaker voor gekozen om meerdere mascottes in te zetten. Zo waren er in 2014 in Sotsji drie. In Vancouver was er zelfs een team van vier samengesteld.
Witte Tijger
PyeongChang
Vier gouden Nederlandse primeurs dankzij de vrouwen
23/02/2018 OM 08:43
De mascotte van dit jaar moet het in zijn eentje voor elkaar boksen. Soohorang is het symbool van de Olympische Spelen. De witte tijger wordt op veel affiches dan wel vergezeld door zwarte beer Bandabi, maar die is op zijn beurt mascotte voor de Paralympische Spelen.

Soohorang en Bandabi

Foto: Getty Images

Grote beelden van Soohorang zijn te vinden in het olympisch dorp, luchthavens en bij de stadions. Volgens de bedenkers heeft de mascotte “niet alleen een vrije geest en passie, maar is Soohorang ook een betrouwbare vriend die alle atleten en toeschouwers beschermt.”
Nationaal symbool
De organisatie in Zuid-Korea heeft niet zomaar gekozen voor een witte tijger als mascotte. Symboliek was leidend bij de keus.
De witte tijger wordt in Korea gezien als beschermer van het land. Daarnaast is de witte kleur van de vacht van het dier een verwijzing naar de sneeuw.
Ook de naam Soohorang is niet zomaar tot stand gekomen. 'Shooho' betekent in het Koreaans bescherming. Het tweede deel van de naam Rang is afgeleid van het Koreaanse woord voor tijger 'Horangi' .
'Rang' slaat ook op de naam van een volkslied van de provincie waar de Spelen worden georganiseerd.
Voorganger
Ook bij de vorige Olympische Spelen in Zuid-Korea was er een tijger als mascotte. In 1988 stond Hodori in de spotlights, een Siberische tijger.
Na de Spelen raakte de tijger niet helemaal in de vergetelheid. Het Zuid-Koreaanse nationale Taekwondo demonstratieteam adopteerde de mascotte als hun symbool.

#FUNFACT
De Koreanen zijn dol op hun mascotte. In de populaire Koreaanse berichtendienst Kakao Talk zijn van Soohorang en zijn collega mascotte Bandabi emoji gemaakt.
PyeongChang
Gouden plak PyeongChang: 586 gram om je nek
05/01/2018 OM 10:54
PyeongChang
Volg alles live via Eurosport Player, nu € 0,99 per maand
13/02/2018 OM 14:10