Getty Images

Vannacht in PyeongChang: moguls, kunstrijden, curling

Vannacht in PyeongChang: moguls, kunstrijden, curling
By Eurosport

The 09/02/2018 at 09:18Bijgewerkt The 09/02/2018 at 09:42

Terwijl iedereen in Nederland onder zeil is, wordt er volop gesport in Zuid-Korea. Wat zijn de hoogtepunten van afgelopen nacht? Met op Dag 1: Kingsbury ongenaakbaar op moguls, Canada leidt in de landenwedstrijd kunstrijden en Zwitserse mixed curlers eindelijk verslagen.

Moguls

Een verrassing is het niet. Maar indrukwekkend is het wel. Mikaël Kingsbury, de koning van de moguls, was met overmacht de beste in de kwalificatie. Met 86,07 punten had hij ruim 2 punten voorsprong op de nummer twee Smyshlieav en bijna 5 op de nummer drie Reikherd.

Bij de vrouwen was de strijd een stuk spannender. De Française Perrine Laffont was de beste, maar haar voorsprong op nummer twee Andi Naude (Canada) was marginaal: slechts 0,12 punten. Op gepaste afstand volgde Morgan Schild (VS) op plaats drie.

You're using a browser with settings that do not support playback of this video.

Click the link below to view supported browsers and find out about other options available to view this content.

Eurosport Supported Browsers

Video - Highlights: Kwalificatie Moguls (mannen)

03:34

Philippe Marquis uit Canada zal blij zijn dat hij zich al voor die finale heeft gekwalficeerd. De Canadees liep een maand geleden een scheur op in een van zijn kruisbanden, maar verschijnt in PyeongChang toch aan de start. Met een kapotte knie en de pijn verbijtend knalde Marquis alsnog over de moguls, en kwalificeerde zich zowaar als achtste. "Welke kruisband?" stond er op zijn handschoen.

Kunstrijden

Canada boekte niet alleen succes op de moguls, ook in de landenwedstrijd kunstrijden gaan de Canadezen aan de leiding. Na twee onderdelen (de korte kür bij de mannen en de korte kür bij de paren) staat Canada op 17 punten. De Verenigde Staten staat met 14 punten op plaats twee, en Japan en Olympische Atleten uit Rusland hebben allebei 13 punten.

De Japanners staan virtueel echter hoger dan Rusland, dankzij een zege op de korte kür bij de mannen. Shomu Uno haalde uit met een monsterscore van 103,25. Daarmee was hij de enige boven de honderd punten. Nummer twee Alexei Bichenko (Rusland) volgde op ruim vijftien punten achterstand.

Shoma Uno tijdens de landenwedstrijd (korte kür)

Shoma Uno tijdens de landenwedstrijd (korte kür)Eurosport

Curling

Zwitserland heeft eindelijk een nederlaag moeten incasseren. In het gemengd dubbel kwam de Zwitserse tandem Perret/Rios drie wedstrijden achtereenvolgens zegevierend van het ijs. Maar in wedstrijd vier bleken de Noren te sterk.

Lange tijd ging het gelijk op tussen de twee ploegen, maar in het achtste end kon Noorwegen het beslissende punt forceren. Door de nederlaag van Zwitserland gaan er op dit moment vier landen aan de leiding met drie zeges en één nederlaag: Zwitserland, Noorwegen, Canada en Olympische Atleten uit Rusland.

Nieuwste video's