World Cup Alpineskiën (v) – Killington (USA)
Met twee medailles was Mikaele Shiffrin de grote winnares van de wereldbekerwedstrijden in Killington, Vermont (USA). Op haar favoriete discipline was de regerend olympisch kampioen op de slalom alles en iedereen te snel af. Shiffrin dook in de eerste van twee runs als enige onder de 50 seconden, en ook in de tweede run noteerde ze de snelste tijd.
Voor Shiffrin betekende de zege op de slalom het 32e wereldbekergoud in haar carrière. Een indrukwekkend aantal voor iemand die nog maar vijf jaar actief is in het internationale skicircuit. Om Lindsey Vonn, de nummer één van de ranglijst met 77 zeges, te achterhalen heeft Shiffrin nog wel wat overwinningen nodig.
PyeongChang
Vier gouden Nederlandse primeurs dankzij de vrouwen
23/02/2018 OM 08:43
Daarvoor was een tweede gouden medaille in Killington handig geweest. De ontketende Shiffrin moest op de reuzenlslaom echter haar meerdere erkennen in de Duitse Viktoria Rebensburg. Laatstgenoemde boekte haar tweede wereldbekerzege van het seizoen. Eind oktober won Rebensburg ook al de eerste wedstrijd van de wereldbekercyclus in Sölden.
World Cup Alpineskiën (m) – Lake Louise (CAN)
Aan de andere kant van de grens, in Canada, werd er ook van de berg gesuisd. In Lake Louise was de Zwitser Beat Feuz op zaterdag in de afdaling een fractie van een seconde sneller dan regerend olympisch kampioen Matthias Mayer uit Oostenrijk. Veteraan Aksel Lund Svindal (Noorwegen) won het brons.
Op de Super G, een dag later, was het diens landgenoot Kjetil Jansrud die met de overwinning aan de haal ging. Hij bleef de Oostenrijkers Max Franz en Hannes Reichelt ongeveer drie tienden van een seconde voor.
Het was verder een emotioneel beladen wedstrijd in Lake Louise. Velen waren met gedachten bij David Poisson. De 35-jarige Fransman, een graag geziene alpineskiër, botste een paar weken geleden tijdens een trainingsafdaling in Canada op een boom en overleed. Als eerbetoon aan hun landgenoot droeg het Franse skiteam een zwart lint en een hartvormige sticker op de borst, en zetten velen hun krabbel op het speciale startshirt.
World Cup Schansspringen / Noordse Combinatie – Ruka (FIN)
Dubbel zoveel actie dit weekend in Ruka. Niet alleen de World Cup-wedstrijd schansspringen stond op het programma in Finland, maar ook een wereldbekerontmoeting in de noordse combinatie. Het was de eerste wereldbekerontmoeting voor de sport waarin langlaufen en schansspringen met elkaar gecombineerd worden.
Dat de Noren in hun ‘eigen’ sport succesvol zijn mag bijna geen verrassing heten. Maar dat de Scandinaviërs met Espen Andersen en Jan Schmid zowel goud als zilver wisten te winnen was een opsteker. Japanner Akita Watabe, in Sotsji nog goed voor olympisch zilver, pakte het brons.
Bij het schansspringen was de Sloveen Jernej Damjan verrassend genoeg de beste. Met zijn twee sprongen kwam hij als enige over de 300 punten heen – 301,4 om precies te zijn. Tweede werd de Noor Johann Andre Forfang, derde de Duitse Andreas Wellinger. Noorwegen won voor de tweede keer op rij het teamevent, voor Duitsland en Japan.
PyeongChang
Gouden plak PyeongChang: 586 gram om je nek
05/01/2018 OM 10:54
PyeongChang
Volg alles live via Eurosport Player, nu € 0,99 per maand
13/02/2018 OM 14:10