Getty Images

Weekend Update: Heersende Hirscher, valpartij Vonn

Weekend Update: Heersende Hirscher, valpartij Vonn
By Eurosport

The 04/12/2017 at 14:34Bijgewerkt The 09/01/2018 at 14:59

Zaterdag en zondag staat altijd bol van de winterse actie. De Eurosport weekend update brengt je de laatste nieuwtjes en uitslagen. Dit keer onder andere een heersende Hirscher, Vonns valpartij, en schaatsen in Calgary.

World Cup Alpineskiën – Beaver Creek, USA (m)

Een Oostenrijkse zege met een oranje tintje. Marcel Hirscher, wiens moeder Nederlands is, won namelijk afgelopen zondag de reuzenslalom van Beaver Creek. De 28-jarige alpineskiër was in beide runs ruim de snelste, en had in het eindklassement twee seconden voorsprong op Henrik Kristoffersen (zilver) en Stefan Luitz (brons).

De zege op de Birds of Prey-piste was alweer de 32e in Hirschers carrière. Een opsteker, aangezien hij in augustus nog hard onderuit ging en zijn enkel brak. Volgens de Oostenrijker gaf de zege hem veel vertrouwen op weg naar PyeongChang, waar hij voor de eerste keer olympisch kampioen hoopt te worden.

World Cup Alpineskiën – Lake Louise, USA (v)

Minder heersend dan Hirscher verging het Lindsey Vonn. Na een teleurstellende eerste wedstrijd had de Amerikaanse gehoopt op het podium in thuishonk Lake Louise. De 33-jarige vedette vloog echter uit de bocht, en maakte op onzachte wijze kennis met de hekken. “Pijn en ik zijn de beste vrienden”, schreef ze naderhand met enig gevoel voor humor op haar Instagram-pagina.

Vanaf de kant kon Vonn vervolgens toezien hoe haar landgenote Mikaela Shiffrin en de Sloveense Tina Weirather de show stalen. Weirather was op zondag de snelste in de Super G, en won vrijdag ook zilver op de afdaling achter de Oostenrijkse Cornelia Hütter. Shiffrin pakte in die wedstrijd brons, maar mocht een dag later alsnog juichen toen ze de tweede afdaling van Lake Louise op haar naam schreef.

World Cup Schaatsen – Calgary, CAN

En weer trokken de Japanse vrouwen aan het langste eind tijdens een wereldbekerwedstrijd schaatsen. Waar Nederland pijnlijk onderuit ging op de ploegenachtervolging in het Canadese Calgary noteerden de Japanse vrouwen een wereldrecord. Ook was er individueel goud voor Miho Takagi (3.000m en 1.500m) en Nao Kodaira (500m).

Voor Nederland waren er gelukkig niet alleen valpartijen te betreuren. Antoinette de Jong en Ireen Wüst wonnen zilver en goud op de 3.000m, Sven Kramer pakte de winst op de 5.000m en Kai Verbij profiteerde van de diskwalificatie van Pavel Kulizhnikov op de 1.000m. Hij schoof door van zilver naar goud.

Eveneens een topresultaat was de tweede tijd ooit voor de Nederlandse mannen op de ploegenachtervolging. Kramer, Blokhuisen en Verweij revancheerden zich voor het zwakke optreden van oranje vorige maand. (tiende) Tot slot mag ook het Nederlandse record van Marrit Leenstra op de 1.500m (1.52,06) niet onvermeld blijven.

World Cup schansspringen – Nizhny Tagil, RUS (m) en Lillehammer, NOR (v)

In het schansspringen afgelopen weekend was het Duitsland voor en na. In de kwalificaties op vrijdag zette Markus Eisenbichler al de toon, met 143,5 meter. Zijn landgenoot Richard Freitag zegevierde vervolgens op zaterdag, en de afsluitende wedstrijd op zondag was een prooi voor Andreas Wellinger.

Ook bij de vrouwen, die in Lillehammer van de schans sprongen, was Duitsland dominant. Op beide dagen zette Katharina Althaus de concurrentie te kijk. Met een indrukwekkend puntentotaal van 308,2 bleef ze de nummer twee bijna 24 punten voor.

Nieuwste video's