Eisen
Het is niet makkelijk om de eisen voor Olympische kwalificatie te begrijpen. Sterker nog, sommige atleten weten pas enkele weken van tevoren of ze mogen deelnemen aan het Olympisch toernooi. Er zijn pas een paar atleten die het al wel zeker weten of die nog wachten op formaliteiten. Zeilster Marit Bouwmeester bijvoorbeeld, zij mag in Tokyo proberen haar derde Olympische medaille binnen te halen. De voetbalvrouwen wachten slechts nog op internationale formaliteiten, waarna ook zij in Tokyo op jacht gaan naar Olympisch eremetaal.

Marit Bouwmeester

Foto: Eurosport

Tokio
56 jaar na de vorige Olympische Spelen in Tokyo lijkt de miljoenenstad er al helemaal klaar voor. Alles loopt volgens de strakke Japanse planning. De stadions zijn nagenoeg af, alleen het zwemstadion vergt nog relatief veel werk. We hoeven dus niet bang te zijn voor Braziliaanse scenario’s met stadions die niet af zijn of slecht voorbereide planningen. Het mag dan ook wel wat kosten. De totale kosten voor de Olympische Spelen worden geschat op 25 miljard (!) euro. Daarvoor zijn wel alle stadions aardbeving bestendig en is er zelfs een compleet nieuw eiland aangelegd, Bay Area. Een belangrijk doel van de organisatoren is om de Olympische herinneringen uit 1964 te laten herleven. Zo worden enkele stadions van toen gerenoveerd en hergebruikt tijdens de Spelen van 2020. Het stadion waar Ada Kok en Erica Terpstra hun Olympische medailles binnenzwommen wordt volledig hergebruik. In 2020 ligt er alleen geen water meer en is de metershoge duiktoren weggehaald. In plaats daarvan ligt er een rubberen blauwgroene vloer waar (als ze zich kwalificeren) onze handbalvrouwen op jacht gaan naar een Olympische plak.
Tokyo 2020
Tokyo 2020 | Medaillewinnaars Olympische Spelen in Den Haag nogmaals gehuldigd
10/08/2021 OM 14:39
In plaats van tientallen nieuwe stadions uit de grond te stampen wordt er dus gekozen voor een meer duurzame oplossing. Dat is dan ook de insteek van de organisatie. Niet alleen bij de stadions wordt gekeken naar duurzaamheid. De medailles die de atleten omgehangen krijgen zijn deels gemaakt uit oude telefoons van de lokale bevolking. Duizenden Japanners hebben hun oude telefoons al ingeleverd om zo letterlijk iets bij te dragen aan ‘hun’ Olympische Spelen.
Wensen
Niet iedereen heeft Olympische deelname volledig zelf in de hand. Sommigen zijn afhankelijk van de keuze van bondscoaches. Tom Dumoulin gaf al aan graag op de Olympische Spelen te willen staan. Een zilveren plak heeft hij al, maar Dumoulin wil meer. Toch zal hij zich nog moeten bewijzen voor bondscoach Koos Moerenhout, die zijn selectie pas bekend maakt een paar weken voor de Olympische Spelen. Dat betekent dat de ‘Vlinder van Maastricht’ nog een half jaar de tijd heeft om te bewijzen dat hij volledig hersteld is van zijn knieblessure.
Niet alleen de wielrenners zijn afhankelijk van de coach. Ook de voetbalsters zijn afhankelijk van wat bondscoach Sarina Wiegman beslist. Ervan uitgaande dat sterspeelsters Lieke Martens, Shari van Veenendaal, Vivianne Miedema en Sherida Spitse er gewoon bij zijn, is er nog ruimte voor ongeveer vijftien andere speelsters. Wie dat zijn? Wiegman heeft nog een paar maanden de tijd voor deze ingewikkelde puzzel.
Benieuwd wanneer jouw favoriete sport te zien is? Bekijk hier de kalender van de Olympische Spelen
Tokyo 2020
Tokyo 2020 | IOC-voorzitter Bach hoopt dat Olympische Spelen hebben bijgedragen aan hoop
09/08/2021 OM 14:23
Tokyo 2020
Tokyo 2020 | Wat gebeurt er nu met het olympisch dorp?
09/08/2021 OM 12:23