Na zeven dagen heeft Nederland vijftien medailles binnen gehaald. 3 Gouden, 7 zilveren en 5 brons. Met het aantal van 15 plakken staat Nederland op een 8ste plaats in de medaillespiegel, achter Zuid-Korea. De nummer één in het klassement is China met al 40 medailles, waarvan 19 gouden plakken.
De plaatjes van het podium zijn bekend. Drie sporters, met hun verdiende medaille. Misschien nog wel bekender zijn de foto’s van sporters die in hun medaille of beker bijten. Wie kent niet de foto’s van Rafael Nadal die in de Coupe des Mousquetaires (beker van Roland Garros) bijt, maar ook vanuit Tokio zijn de beelden al meerdere keren voorbij gekomen.
In de tweets hieronder vind je een paar voorbeelden. Het officiële Tokyo2020-account herinnerde de sporters er eerder deze week nog aan dat de medailles niet eetbaar zijn.
Tokyo 2020
Tokyo 2020 | Medaillewinnaars Olympische Spelen in Den Haag nogmaals gehuldigd
10/08/2021 OM 14:39
Dit jaar zijn de medailles gemaakt van gerecyclede elektronische apparaten die door Japanners zijn ingeleverd. Niet het meest smakelijke om je tanden in te zetten, zou je denken. Maar toch blijven de atleten het doen. Waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?
Vroeger was het een traditie om in goud te bijten om er achter te komen of het echt goud was of dat het nep was. Bleven de tandafdrukken in de medaille staan, dan was het echt goud.
Tegenwoordig is dat helemaal niet meer nodig. Een olympische gouden medaille moet bestaan uit minimaal 92.5 procent zilver en een minimum van zes gram goud. Dat sporters dit nog steeds doen, komt voornamelijk door de fotografen die daar om vragen.
Zelfs nu de regels aangepast zijn en de sporters een mondkapje moeten dragen, zodra zij klaar zijn met sporten, weerhoudt dit ze er niet van om in de medailles te bijten. Wil je meer lezen over de aangepaste ceremonies? Lees dan hier verder.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Het olympische basketbaltoernooi is exclusief te zien op Eurosport en discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Tokyo 2020
Tokyo 2020 | IOC-voorzitter Bach hoopt dat Olympische Spelen hebben bijgedragen aan hoop
09/08/2021 OM 14:23
Tokyo 2020
Tokyo 2020 | Wat gebeurt er nu met het olympisch dorp?
09/08/2021 OM 12:23