Roeien

Sophie Houwer eindigde zondag als tweede in de derde kwartfinale in de skiff. Hierdoor mag ze zich gaan opmaken voor de halve finale.
Ook de dames dubbeltwee gaat een ronde verder. Roos de Jong en Lisa Scheenaard komen na hun overwinning in de serie woensdag vanaf 2.18 uur uit in de finale. Ook de heren gaan ongeschonden richting de eindstrijd. Melvin Twellaar en Stef Broenink realiseerden de snelste tijd van de halve finales.
Tokyo 2020
Tokyo 2020 | Medaillewinnaars Olympische Spelen in Den Haag nogmaals gehuldigd
10/08/2021 OM 14:39
Voor de heren vier was het een spannende dag. Na een tegenvallende kwalificatie moesten zij herkansen in de Sea Forest Waterway. Op deze nieuwe dag hadden zij de zaakjes wel op orde. Roemenië kwam als eerste over de streep, gevolgd door de Nederlandse heren.

Melvin Twellaar en Stef Broenink plaatsten zich met de snelste tijd voor de finale.

Foto: Getty Images

Lees hier het verslag en bekijk de beelden.

Surfen

Kiran Badloe bezet na de eerste dag de derde plaats in de RS:X-klasse. De windsurfer is wat zwaarder dan zijn directe concurrenten en is daarom gebaat bij een harde wind. Tijdens de eerste twee races waren de omstandigheden echter niet in zijn voordeel. Badloe moest het doen met de vijfde en de zevende plaats. Gelukkig voor de drievoudig wereldkampioen trok de wind daarna aan en pakte hij de winst in race drie. Maandag staan de vierde, vijfde en zesde race op het programma.
Bij de vrouwen staat Lilian de Geus na de eerste dag op de zesde plaats in de RS:X-klasse. De wereldkampioene begon moeizaam met een achtste en elfde plaats, maar won race drie.

Zeilen

In de Laser Radial-klasse bij de dames ligt regerend olympisch kampioen Marit Bouwmeester nog niet op schema voor een medaille. De Nederlandse zeilster eindigde als 21ste en veertiende. Maandag staan de derde en vierde race op het programma.

Handbal

De Nederlandse handbaldames zijn overtuigend begonnen aan de Olympische Spelen. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayyonade versloeg in de openingswedstrijd gastland Japan met 32-21. Bijzonder was de terugkeer in de ploeg van Nycke Groot. Zij maakte na twee jaar haar rentree voor Oranje.
Lees hier het verslag en bekijk de beelden.

Zwemmen (nacht)

De Nederlandse vrouwen grepen op de 4x100 meter vrije slag net naast een medaille. Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Kim Busch en Kira Toussaint eindigden als vierde in de finale. Het viertal kwam 0,89 seconden tekort voor brons. Het goud ging naar Australië voor Canada en de Verenigde Staten.
Arno Kamminga plaatste zich zonder problemen voor de finale van de 100 meter schoolslag. De medaillekandidaat zette net als zaterdag in de serie de tweede tijd van de dag neer. Met 58,19 was hij wel iets minder snel dan in de serie (57,80). Topfavoriet Adam Peaty klokte in de andere halve finale de snelste tijd van de dag: 57,63. De finale is maandag vanaf 4.12 uur.
Lees hier het verslag en bekijk de beelden.

Zwemmen (middag)

Kira Toussaint en Maaike de Waard plaatsten zich zondagmiddag voor de halve finale van de 100 meter rugslag. Met 59,21 zette Toussaint de zevende tijd van de dag neer. De Waard gaat als vijftiende over met 1.00,03. De halve finale staat maandag op het programma. Tes Schouten greep op de 100 meter schoolslag net naast een plek in de halve finale. De twintigjarige zwemster klokte de achttiende tijd van de dag. De beste zestien kwalificeerden zich.

Boksen

Enrico Lacruz haalde de tweede ronde van het bokstoernooi niet. De Amerikaan Keyshawn Davis (een medaillekandidaat) won de wedstrijd op punten in drie ronden.
Lees hier het verslag.

Kanovaren

Martina Wegman heeft zich zonder problemen geplaatst voor de halve finale van het slalom kanovaren. In de twee heats behaalde zij scores van 113,29 en 109,84. Dit was ruimschoots genoeg om opnieuw in actie te mogen komen. Dinsdag staan zowel de halve eindstrijd als de finale op het programma.

Tokyo 2020 | Eerste heat Martina Wegman kano slalom

Schermen

Bas Verwijlen strandde zondag in de derde ronde van het schermtoernooi. De nummer zeven van de plaatsingslijst verloor met 15-11 van de Fransman Romain Cannone. De Nederlandse schermer was na afloop zeer teleurgesteld. Hij beweerde dat hij de tegenstander raakte, maar dat het lampje niet ging branden. De wedstrijdleiding was echter onverbiddelijk.

Bas Verwijlen meende dat hij zijn Franse tegenstander had geraakt.

Foto: Getty Images

Badminton

De badmintonners Selena Piek en Robin Tabeling moeten in het gemend dubbel vrezen voor uitschakeling. Het Nederlandse duo verloor zondag van de Chinese wereldkampioenen Zheng Si Wei en Huang Ya Qiong: 21-15 en 20-22. Zaterdag gingen Piek en Tabeling ook ten onder tegen de Zuid-Koreanen Seo Seung jae en Chae Yu-Hung. Maandag sluiten zij de poulefase af tegen Adham Hatem Elgamal en Dona Hany uit Egypte.

Turnen

Sanne Wevers heeft verrassend naast de finale van de olympische balkfinale gegrepen. De regerend kampioen behaalde in de kwalificatie een score van 13,866. Dit was niet voldoende voor een plek bij de eerste acht.
Eythora Thorsdottir (52,899) en Lieke Wevers (53,365) lijken bij de meerkamp wel de finale te halen. Zij zijn nog wel afhankelijk van de prestaties van de andere turnsters, later op de dag. Omdat een land niet meer dan twee turnsters per onderdeel mag afvaardigen, is Vera van Pol met 51,733 uitgeschakeld.
Nederland behaalde in de landenwedstrijd uiteindelijk een totaalscore van 160,263. Met nog één divisie te gaan, bezetten de turnsters de negende plaats; onvoldoende voor een finaleplaats.
Lees hier het verslag.

Wielrennen

De verwachtingen bij de wegwedstrijd van de dames waren hooggespannen. Nederland had met Demi Vollering, Annemiek van Vleuten, Marianne Vos en Anna van der Breggen vier kanshebbers op de winst, maar zij grepen allemaal mis. De Oostenrijkse Anna Kiesenhofer bleef voorop uit de vroege vlucht. De Nederlandse renners waren daarvan niet op de hoogte. Van Vleuten kwam als tweede juichend over de streep; een pijnlijk moment. Het betekende wel de tweede zilveren medaille voor Nederland.
Lees hier het verslag.

3x3 basketball

De Nederlandse 3x3 basketballers boekten zondag hun tweede overwinning in drie duels. Gastland Japan werd na een bloedstollend gevecht met 21-20 verslagen. Arvid Slagter maakte het beslissende punt vanuit een vrije worp. Later vandaag volgt de confrontatie met China.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Tokyo 2020
Tokyo 2020 | IOC-voorzitter Bach hoopt dat Olympische Spelen hebben bijgedragen aan hoop
09/08/2021 OM 14:23
Tokyo 2020
Tokyo 2020 | Wat gebeurt er nu met het olympisch dorp?
09/08/2021 OM 12:23