Gouden medaille voor Kiran Badloe

Het was donderdag al zo goed als zeker dat Badloe het goud mee naar huis mocht nemen. Hij hoefde alleen de medaillerace nog te finishen. Met maar liefst drie diskwalificaties in de laatste race blijkt dat nog niet vanzelfsprekend te zijn. Maar met een tweede plek in de race verstevigt de Nederlander zijn voorsprong in het klassement en wint Badloe nu officieel de gouden medaille van Tokyo 2020 in de RS:X klasse.

Tokyo 2020 | Kiran Badloe wint 4e goud voor Nederland

Tokyo 2020
Tokyo 2020 | Medaillewinnaars Olympische Spelen in Den Haag nogmaals gehuldigd
10/08/2021 OM 14:39

TRIATLON

Maya Kingma, Marco van der Stel, Rachel Klamer en Jorik van Egdom hadden in een spannende wedstrijd lange tijd zicht op een medaille, maar eindigde uiteindelijk net naast het podium op een keurige vierde plaats. De Nederlandse ploeg zag in de loop van de wedstrijd de sterke Britse, Franse en Amerikaanse viertallen steeds verder weglopen, terwijl het zelf met de zuider- en oosterburen een gevecht om de ereplaatsen uitvocht. Met een indrukwekkende eindspurt sprintte Van Egdom weg bij zijn concurrenten en eiste daarmee voor de Nederlandse ploeg een even verrassende als mooie vierde plek op.

BOL & VISSER VAN START

Femke Bol begon vannacht haar olympisch toernooi. In de vierde heat in de voorronde op de 400m horden kende de Amersfoortse geen enkel probleem. Op haar gemak liep ze weg bij de andere atleten en won zo met grote voorsprong haar race. Op 2 augustus wacht de 21-jarige atlete de halve finale op dit onderdeel.

Tokyo 2020 | Femke Bol start haar Spelen met eenvoudige zege in voorronde

Ook Nadine Visser kende weinig problemen in haar kwalificatie op de 100m horden, al moest ze daarvoor wel een stuk dieper gaan dan haar landgenote. Slechts één honderdste van een seconde achter de Costaricaanse Vargas passeerde Visser als tweede de finish. Haar 12.72 betekende een beste seizoentijd voor de Hoornse. Zoe Sedney werd in de voorrondes uitgeschakeld.
Menno Vloon kwalificeerde zich bij het polsstokhoogspringen voor de finale. In zijn tweede poging sprong hij over 5.75. Omdat zijn mislukte poging op die hoogte zijn enige fout was, eindigde hij als vierde in zijn en mag hij zich op gaan maken voor de finale. De Spelen zijn voor Jorinde van Klinken voorbij. Hoewel zij ook als vierde eindigde in haar groep, waren de prestaties uit de andere groep dusdanig goed, dat ze buiten de top 12 viel.

ZWEMMEN

Thom de Boer en Jesse Puts kwamen allebei in actie in de halve finales op de 50 meter vrije slag. Thom de Boer tikte als derde aan in zijn race en zag vervolgens dat zijn tijd van 21.78 genoeg was voor een plaatsje in de finale. Jesse Puts zwom in de tweede halve finale naar een zevende plek en is daarmee uitgeschakeld.

Tokyo 2020 | Thom de Boer naar finale 50m vrije slag

Ranomi Kromowidjojo begon heel hard aan haar halve finale op de 50 meter vrije slag en hoewel Pernille Blume en Sarah Sjöström nog wel voorbijkwamen, hield ze stand en eindigde als derde. Met de zevende tijd totaal was het voldoende voor een plek in de finale.
Nadat Caeleb Dressel eerder op de dag al een nieuw wereldrecord had gezwommen op de 100m vlinderslag, deed het Britse viertal dat ook op de 4x100 wisselslag. Kira Toussaint, Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Femke Heemskerk zwommen daarachter naar de vijfde plek.

Schoonspringen

Bij de kwartfinales van het schoonspringen gaat de top-12 naar de finale. Inge Jansen weet knap de negende plek te verzekeren en mag dus zondag om 08:00 uur voor de medailles gaan. De nummer vier van de kwalificaties miste een sprong en viel daarmee buiten de gekwalificeerden. Of ze mee gaat doen voor de medailles is een vraag, maar de Europees kampioen van 2019 hoort zeker thuis in de finale van het grootste toernooi ter wereld.

JUDO

Na een teleurstellend toernooi kon de Nederlandse judo-equipe zich in de mixed teams revancheren. De start van het duel met Oezbekistan was weinig hoopgevend, maar Noël van 't End en Guusje Steenhuis brachten Nederland alsnog op gelijke hoogte, waarna Bekmurod Oltiboev in het beslissingsduel tegen Henk Grol driemaal te passief werd bevonden en de winst dus aan de Veendammer werd toegewezen. Dit was een hele opluchting voor de uittredend judoka , want eerder had hij al op identieke wijze als in het individuele toernooi verloren van de Oezbeek.

Tokyo 2020 | Henk Grol verliest weer van Oltiboev - nu nog sneller

Na een succesvolle kwartfinale tegen de Brazilianen was nu Frankrijk de tegenstander. Deze bleek echter een maatje te groot te zijn. Nederland verloor met 4-0 en moest zich gaan revancheren in de wedstrijd voor het brons. Duitsland was de tegenpartij op de judomat. Maar ook de Duitsers waren te sterk. Nederland greep net naast de medailles en moest dus genoegen nemen met enkel de individuele bronzen medaille van Sanne van Dijke.
Lees hier het wedstrijdverslag van de Nederlandse Judoka's

FONTIJN ZEKER VAN MEDAILLE

Hoewel Nouchka Fontijn haar eerste ronde van de Canadese Tammara Thibeault verloor, viel de beslissing van de jury na drie rondes unaniem in haar voordeel uit. Daarmee is Fontijn zeker van een plek in de halve finale en dus een medaille. In die halve finale treft de Rotterdamse Lauren Price. Fontijn heeft nog een appeltje met de bokser uit Wales te schillen. In 2019 was zij namelijk de tegenstandster in de WK-finale toen de Nederlandse in eerste instantie als winnares werd uitgeroepen, maar de uitslag na protest van de Britse toch nog werd teruggedraaid.

Tokyo 2020 | Nouchka Fontijn verzekerd van medaille na winst kwartfinale

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Het olympische basketbaltoernooi is exclusief te zien op Eurosport en discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Tokyo 2020
Tokyo 2020 | IOC-voorzitter Bach hoopt dat Olympische Spelen hebben bijgedragen aan hoop
09/08/2021 OM 14:23
Tokyo 2020
Tokyo 2020 | Wat gebeurt er nu met het olympisch dorp?
09/08/2021 OM 12:23