HASSAN

Sifan Hassan richt haar vizier in Tokio op maar liefst drie onderdelen: de 1.500m, 5.000m en de 10.000m. Vandaag begint ze de dag met de series op de kortste van de drie afstanden, om de dag bijna twaalf uur later af te sluiten met de finale op de 5.000m. Met een persoonlijk record van zeven seconden sneller dan de naaste concurrent zou kwalificatie een formaliteit moeten zijn.
Tokyo 2020
Tokyo 2020 | Medaillewinnaars Olympische Spelen in Den Haag nogmaals gehuldigd
10/08/2021 OM 14:39
Hassan koos ervoor rustig te beginnen om dan in de laatste ronde alles en iedereen voorbij te gaan, maar op het moment dat ze bij de bel haar versnelling wilde inzetten, viel Edinah Jebitok vlak voor haar. Hassan kon de Keniaanse niet meer ontwijken en ineens leek het nog spannend te gaan worden. De Nederlandse zette echter even wat harder aan en stak in de slotmeters zelfs de laatste concurrente nog voorbij. Het werd al met al een pittigere snelheidstraining dan vooraf misschien verwacht, maar met de vorm zit het duidelijk goed.

Schippers eruit in halve finale 200 meter

Dafne Schippers is er niet in geslaagd de eindstrijd van de 200 meter te bereiken. In haar halve finale eindigde de zilveren medaillewinnares van Rio als vijfde in een tijd van 23.03. Ze kwam als derde uit de krappe bocht van de tweede baan, maar zakte na 150 meter door het veld heen. In haar beste jaren kon Schippers juist in dat stuk het verschil maken. Haar tijd was goed voor de zeventiende plaats en daardoor lang niet goed genoeg voor een plek bij de snelste verliezers.
Voor Dafne Schippers eindigde haar avontuur op de individuele nummers al bijna in de series van de 200 meter. Eerder deze Spelen gaf de Utrechtse forfait op de 100 meter om zich te richten op de estafette en de 200 meter, maar dat leidde vooralsnog niet tot succes. Bijna passeerde de Duitse Kwayie haar op de finishlijn, maar Schippers hield nog één honderdste over en mag dus zo nog hopen op een plek in de finale.

Tokyo 2020 | Dafne Schippers zet slechts derde tijd neer in haar serie

Net als Schippers liet Jamile Samuel verstek gaan op de 100 meter. Dat deed zij vandaag ook voor de 200 meter. De Atletiekunie liet weten dat de sprintster kampt met een lichte blessure en men met het oog op de estafette geen enkel risico wil nemen.

VISSER VIJFDE

Nadine Visser sloot de atletiekdag af met de finale van de 100 meter horden. De Hoornse had een ruime verbetering nodig van haar persoonlijke record om zicht te hebben op een medaille, maar daar bleef ze zelfs een tiende van een seconde boven. De Puerto Ricaanse Jasmine Camacho-Quinn maakte haar favorietenrol waar en was net als in de vorige rondes de snelste.

Tokyo 2020 | Nadine Visser wordt vijfde tijdens finale 100 meter horden

Lees hier het verslag van de finale 100 meter horden.

Baanwielrennen: Van Riessen en Braspennincx lopen brons mis op team sprint

Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx hebben op Dag 1 van het olympische baanwielrentoernooi naast het brons gegerepen op het onderdeel team sprint. De Nederlanders verloren in de strijd om de bronzen plak van het Russiche Olympisch Comité.

Tokyo 2020 | Van Riessen en Braspennincx lopen brons mis op team sprint

Lees hier meer over die verloren bronzen finale.

Femke Bol en Bonevacia naar finale

Femke Bol heeft op de 400 meter horden de finale gehaald. In haar halve finale stond ze geen moment onder druk en kon ze de laatste 100 meter krachten sparen. Ze finishte in 53,91 seconden. In de andere halve finales imponeerden ook de Amerikaanse concurrenten van Bol. Sydney McLaughlin en Dalilah Muhammad wonnen hun race in respectievelijk 53,03 en 53,30. De eindstrijd staat voor woensdag 04:30 uur op het programma.
Ook Liemarvin Bonevacia plaatste zich voor de finale. Dit deed hij op de 400 meter zonder horden. Bonevacia verbeterde zijn zes jaar oude Nederlands record met een tiende naar 44,62 seconden. Hij eindigde zijn race als derde maar de tijd was goed genoeg om als tijdsnelste door te gaan. Olympisch kampioen van Londen, Kirani James uit Grenada, gaat als snelste naar de finale. Hij was met 43,88 sneller dan Anthony Zambrano uit Colomobia (43,93).

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Het olympische basketbaltoernooi is exclusief te zien op Eurosport en discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Tokyo 2020
Tokyo 2020 | IOC-voorzitter Bach hoopt dat Olympische Spelen hebben bijgedragen aan hoop
09/08/2021 OM 14:23
Tokyo 2020
Tokyo 2020 | Wat gebeurt er nu met het olympisch dorp?
09/08/2021 OM 12:23