Hockeyers naar huis

De Nederlandse hockeyheren hebben zich voor het eerst sinds 1984 niet gekwalificeerd voor de halve finale op de Olympische Spelen. Hoewel Oranje zijn beste wedstrijd van het toernooi speelde, sneuvelde de ploeg na shootouts tegen de nummer één van de wereld, Australië. Waar de ploeg op het EK juist uitblonk in de shootouts, scoorden ze er dit keer geen enkele. Omdat de Australiërs juist bijzonder effectief waren, was het na drie pogingen van beide teams al bekeken.
Lees hier het verslag van de wedstrijd en bekijk de beelden.
Tokyo 2020
Tokyo 2020 | Medaillewinnaars Olympische Spelen in Den Haag nogmaals gehuldigd
10/08/2021 OM 14:39

Geen verrassing van De Boer en Kromowidjojo

Thom de Boer en Ranomi Kromowidjojo hebben niet kunnen verrassen in hun finales 50 meter vrij op de slotdag van het zwemmen. De Boer tikte als laatste aan in zijn finale, op ruime achterstand van winnaar Caeleb Dressel. De Amerikaan pakte zijn vierde gouden medaille tijdens Tokyo 2020 in een nieuw olympisch record.

Tokyo 2020 | Caeleb Dressel pakt goud op 50 meter vrije slag, Thom de Boer achtste

Kromowidjojo was een stuk dichter bij een plak. Zij moest alleen Emma McKeon, Sarah Sjöström en Pernille Blume voor zich dulden en zette daarmee de reeks van vierde plekken voor Nederlandse atleten voort. Voor de Australische McKeon was het alweer de derde gouden medaille.

Tokyo 2020 | Kromo vierde op 50 meter vrije slag

Bonevacia en Dobber naar halve finale 400 meter

Liemarvin Bonevacia en Jochem Dobber kwamen al in actie bij de 4x400m gemengde estafette, maar mochten vannacht ook beginnen aan hun individuele nummer op deze afstand. De derde plek van Dobber was voldoende voor een plaatsje in de halve finale. Bonevacia deed het zelfs nog een beetje beter. Hij won zijn heat en kwalificeerde zich met de vijfde tijd voor de halve finale.
Irene van der Reijken is er niet in geslaagd om de finale van de steeple chase te bereiken. Voor haar was meedoen echter belangrijker dan winnen. Van der Reijken is de eerste Nederlandse steeplechaser die in actie mocht komen op de Olympische Spelen.

Nadine Visser plaatst zich voor de finale 100 meter horden

Nadine Visser heeft zich zondag knap geplaatst voor de finale van de 100 meter horden. De Nederlandse finishte in haar halve finale als derde, maar mag als één van de tijdsnelsten toch door naar de eindstrijd. De Nederlandse was met 12,63 sneller dan in haar serie, toen ze 12,72 klokte. Bovendien liep ze slechts 0,01 seconden boven haar persoonlijk record.

Tokyo 2020 | Halve finale 100 meter horden vrouwen

Helaas lukte het Nick Schmidt niet om de finale te bereiken op de 400 meter horden. In de tweede halve finale finishte hij als zevende met 49,35; zijn beste tijd van dit seizoen. In de laatste meters zakte hij vanuit baan 2 weg naar achteren. De Noor Karsten Warholm plaatste zich met 47,30 als eerste voor de eindstrijd op dinsdag.

Diskwalificatie voor Blom en Boonzaaijer

Voor Merel Blom en Janneke Boonzaaijer stond vandaag in het Eventing de cross-country op het programma. Na de dressuur bezetten de Nederlandse amazones allebei een plek in de middenmoot, maar helaas konden beiden hun positie niet verbeteren. Sterker nog, Merel Blom werd gediskwalificeerd, omdat zij een verkeerde route reed.

Brons voor zeilster Marit Bouwmeester

Marit Bouwmeester ging zondag voor goud in de Laser Radial-klasse, maar slaagde er mede door een slechte start niet in om haar directe concurrente Anne-Marie Rindom op voldoende afstand te zetten. Omdat de Olympisch kampioene van Rio de Janeiro zelf niet verder kwam dan een zesde plek, verspeelde ze ook nog eens het zilver. De Zweedse Josefin Olsson won de medal race en eindigde daardoor als tweede in het klassement. Voor Bouwmeester restte het brons. Het was haar derde eremetaal op de Olympische Spelen. In Londen won ze zilver, in Rio de Janeiro pakte ze goud.
Lees hier het verslag.

Zeilduo Berkhout en Zegers wordt zeventiende en vijfde

Afrodite Zegers en Lobke Berkhout staan na zondag op de tiende plaats in het klassement van de 470-klasse. Het zeilduo had ongetwijfeld op meer gehoopt, maar op dit moment lijkt het behalen van de medal race het maximale. Hiervoor is een plek bij de eerste tien nodig. Zegers en Berkhout eindigden zondag op de zeventiende en de vijfde plaats. Er staan nog twee reguliere races op het programma, gevolgd door een medal race.

Knappe vijfde plaats voor Inge Jansen bij het schoonspringen

Inge Jansen heeft zondag bijzonder goed gepresteerd vanaf de 3 meter-plank bij het schoonspringen. De Nederlandse eindigde met 311,05 punten knap als vijfde in de finale. De Europees kampioene van 2019 plaatste zich zaterdag als negende voor de finale. Hiermee was ze de eerste Nederlandse schoonspringster sinds Daphne Jongejans in 1988 die de Olympische eindstrijd haalde.

Tokyo 2020 | Sprong 5 van Inge Jansen tijdens haar knappe finale

Waterpolovrouwen verslaan Canada

De Nederlandse waterpolovrouwen waren al verzekerd van een plek in de kwartfinale. Door de 16-12 overwinning op Canada stevenen ze nu af op een derde plaats in de poule. Vermoedelijk is Hongarije of Rusland dinsdag de tegenstander in de kwartfinale.
Lees hier het verslag.

Brouwer en Meeuwsen redden het niet

Het is Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen niet gelukt om de kwartfinale te bereiken. De beachvolleyballers verloren van het Noorse duo Christian Sørum en Anders Mol. Het werd 17-21 en 19-21.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Het olympische basketbaltoernooi is exclusief te zien op Eurosport en discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Tokyo 2020
Tokyo 2020 | IOC-voorzitter Bach hoopt dat Olympische Spelen hebben bijgedragen aan hoop
09/08/2021 OM 14:23
Tokyo 2020
Tokyo 2020 | Wat gebeurt er nu met het olympisch dorp?
09/08/2021 OM 12:23