• Wat: Rugby7
  • Waar: Tokyo Stadium
  • Wanneer: maandag 26 augustus - zaterdag 31 juli
  • Waar te zien: Eurosport 1 & discovery+
  • Nederlandse teams: geen
  • Favorieten: Zuid-Afrika, Engeland, Fiji (mannen), Australië, Nieuw-Zeeland (vrouwen)

Rugby 7

Rugby 7 is anders dan normaal rugby. In rugby 7 speelt een team van zeven personen een wedstrijd bestaande uit twee helften van zeven minuten. 'Normaal' rugby wordt gespeeld in teams van 15 personen met 2 helften van 40 minuten. In landen waar rugby populair is zijn er teams die zich specifiek toeleggen op rugby 7. De spelregels zijn vrijwel identiek aan die van Rugby Union, behalve dat de scrum bestaat uit drie spelers en dat de kick-off na een try wordt genomen door het team dat de try heeft gescoord.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Bekijk een haka uitgevoerd door gouden dames van Nieuw-Zeeland
03/08/2021 OM 02:39

Mannentoernooi

Nieuw-Zeeland is de huidige wereldkampioen en Fiji is de regerend olympisch kampioen rugby 7. Het land, gelegen ten westen van Australië, won in Rio al zijn wedstrijden en verpulverde in de finale de Britten met maar liefst 43-7. Het was de eerste medaille ooit op de Olympische Spelen voor de kleine eilandengroep.

Vrouwentoernooi

Het olympisch toernooi bij de vrouwen vijf jaar geleden in Rio was een prooi voor de Australische vrouwen. Het team van coach John Manenti verloor in Brazilië geen wedstrijd en was in de finale te sterk voor buurland Nieuw-Zeeland. De wereldkampioenschappen bij de vrouwen worden pas sinds 2009 gehouden en Nieuw-Zeeland was in alle drie die edities te goed voor de concurrentie. Het lijkt er dan ook sterk op dat of Australië of Nieuw Zeeland in Tokio de gouden plak pakt.

Programma

Het rugby-7 toernooi start maandag 26 juli en alle wedstrijden vinden plaats in het Tokyo Stadium. Het volledige schema is hier te bekijken.

WAAR KIJK JE?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen begint vrijdag 23 juli om 12:50 uur. De ceremonie is live te zien, op zowel Eurosport als discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Bekijk hier een haka uitgevoerd door gouden dames van Nieuw-Zeeland
03/08/2021 OM 02:36
Tokio 2020
Tokio 2020 - France - China - Rugby 7 – Olympische hoogtepunten
30/07/2021 OM 15:27