Getty Images

Anni Friesinger: "Nederland herhaalt succes Sotsji zeker niet"

Anni Friesinger: "Nederland herhaalt succes Sotsji zeker niet"
By Eurosport

The 04/01/2018 at 11:16Bijgewerkt The 22/01/2018 at 19:14

Als we Anni Friesinger mogen geloven, blijft een herhaling van het Sotsji-succes in PyeongChang uit. Volgens de voormalige Duitse schaatstopper, zelf goed voor drie gouden en twee bronzen olympische medailles, komt Nederland "zeker niet" aan de medailleoogst van vier jaar geleden.

"Deze Spelen is het Koreaanse team veel beter dan in Sotsji, net als het Japanse team. Zij hebben met Nao Kodaira een topsprintster in huis, dus een aantal medailles gaat zeker ergens anders heen. Nederland gaat wel succesvol zijn, vooral op de lange afstanden bij de mannen, maar voor de rest ligt het behoorlijk open."

Vorm van Wüst

Ireen Wüst, vier jaar geleden nog het goudhaantje van de Nederlandse equipe met twee gouden en drie zilveren medailles, zal volgens Friesinger met minder eremetaal huiswaarts keren uit PyeongChang. "Ireen is hartstikke fit. Maar in verhouding met Sotsji is de concurrentie veel beter geworden."

"Op de 1.000 meter heb je Nao Kodaira, en op de 1.500 meter heb je Miho Takagi die ook een goede 3.000 meter kan schaatsen. En ook Antoinette de Jong heeft dit seizoen bewezen dat ze snel is. Het speelveld is dus een beetje veranderd, maar ik denk wel dat de 1.500 meter nog altijd een afstand is die aan Ireen toekomt."

Tien kilometer

Dan is er natuurlijk de heikele kwestie rondom de tien kilometer en Sven Kramer. Friesinger, getrouwd met de oud-schaatser Ids Postma, denkt dat Kramer goede kans maakt om eindelijk de olympische tien op zijn naam te schrijven. Tegelijkertijd is er natuurlijk een kaper op de kust.

"Ik hoop dat het Sven lukt, ik gun het hem echt. Maar het zijn de Spelen, er kan van alles gebeuren. We weten niet wat Ted-Jan Bloemen daar kan doen. Hij heeft een wereldrecord geschaatst, op een snelle baan waar hij alles uit zichzelf kan halen. PyeongChang is op zeeniveau, maar het is ook een snelle baan."

OKT is voor publiek

Friesinger heeft verder met veel interesse naar het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Heerenveen gekeken, ook al vindt ze die wedstrijden moeilijk. "Voor het publiek is dat leuk. Maar voor atleten is het OKT bijna belangrijker dan de Spelen zelf. Als je het kwalificatietoernooi verknalt is het voorbij."

"Heel erg rare dingen zie je gelukkig meestal niet. De mensen die op de Spelen goed zijn, zijn op het OKT meestal ook goed. We hebben dit keer wel een paar verrassingen gezien, maar de beste Nederlandse schaatsers van dit moment gaan wel naar PyeongChang."