Getty Images

Grotere medaillekansen TeamNL na wegvallen Joeskov en Koelizjnikov

Grotere medaillekansen TeamNL na wegvallen Joeskov en Koelizjnikov
By Eurosport

The 23/01/2018 at 11:59Bijgewerkt The 23/01/2018 at 14:29

Bij bosjes vallen ze weg. De grote concurrenten voor de Nederlandse medailletroeven in PyeongChang. Nadat verschillende Russische media al meldden dat shorttracker Victor An in Zuid-Korea niet van de partij zal zijn, werd dinsdag ook bekend dat schaatstoppers Denis Joeskov en Pavel Koelizjnikov thuis moeten blijven.

Het nieuws werd bevestigd door Alexei Kravtsov, voorzitter van de Russische schaatsbond. Joeskov en Koelizjnikov hebben een dopingverleden én een schorsing uitgezeten, maar betalen daar alsnog de prijs voor. Op 5 december bepaalde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat Russische sporters met het vinkje 'dopingverleden' achter hun naam in Zuid-Korea niet welkom zijn.

Deze sanctie volgt op diverse onthullingen over een systematisch, door de Russische staat gestuurd, dopingnetwerk tijdens de Winterspelen van Sotsji vier jaar geleden. Alleen 'schone' Russische atleten mogen afreizen naar PyeongChang, maar dan wel onder neutrale vlag.

Pavel Koelizjnikov won eerder deze maand de 1.000 meter op de EK afstanden in Kolomna.

Pavel Koelizjnikov won eerder deze maand de 1.000 meter op de EK afstanden in Kolomna.Getty Images

Wereldrecordhouders

In Joeskov verliezen de Russen hun grootste kanshebber op schaatsgoud. De 28-jarige Moskoviet is tweevoudig wereldkampioen op de 1.500 meter en gold als de te kloppen man op deze afstand. Eerder dit seizoen verbrak hij in Salt Lake City het acht jaar oude wereldrecord van Shani Davis. De Nederlanders Kjeld Nuis en Koen Verweij zien nu de topfavoriet wegvallen. Ook op de 1.000 meter was Joeskov kanshebber. De Rus werd in 2008 betrapt op het gebruik van marihuana en voor twee jaar geschorst.

Koelizjnikov, wereldrecordhouder op de 500 meter, testte in 2016 positief op meldonium. Dat middel zorgde twee jaar geleden voor een golf van schorsingen onder Russische sporters, onder wie tennisster Maria Sjarapova. Het was de tweede keer dat hij werd betrapt op dopinggebruik. In 2012 stond de sprinter twee jaar buitenspel nadat hij bij de WK junioren het verboden stimulerend middel methylhexanamine in zijn urine werd gevonden.

IOC beslist uiterlijk zaterdag

De definitieve bevestiging over de uitsluitingen van onder anderen Joeskov, Koelizjnikov en Victor An volgt mogelijk pas zaterdag. Uiterlijk dan maakt IOC de lijst met 'schone' sporters openbaar en wordt duidelijk wie er wel en niet mogen starten in PyeongChang.