Erin Jackson was op de 500 meter de vrouw van het voorseizoen. De Amerikaanse was bijna onverslaanbaar en won de vijf van de eerste vier wereldbekers. Het was dan ook een schok toen Jackson als derde eindigde op de Amerikaanse trials.
Door een misstap in de laatste bocht verloor ze veel snelheid en eindigde ze buiten de benodigde top twee. Het Amerikaanse systeem is onverbiddelijk waardoor ze niet zou mogen starten op haar favoriete afstand. Totdat Brittany Bowe haar plekje op de afstand opgaf aan haar landgenote.

Ocala, Florida

Beijing 2022
Beijing 2022 | Van der Poel geeft gouden plak weg uit protest tegen Chinees regime
25/02/2022 OM 15:13
Bowe en Jackson groeiden beide op in Ocala, een provinciestad in Florida. Ook kwamen ze allebei eerst uit op de skeelers voordat ze een overstap maakten naar de langebaan. Toen Jackson niet en Bowe zich niet kwalificeerde voor de Spelen wist Bowe wat haar te doen stond. “Zij heeft haar plekje verdiend, ze is een echte wereldtopper”, sprak de meer ervaren Bowe over de vier jaar jongere Jackson.
Door een speling van het lot mochten toch beide vrouwen starten op de 500 meter. De Verenigde Staten hadden aanvankelijk slechts drie startplekken bemachtigd op deze afstand, maar doordat de Duitse Warmuth niet voldaan had aan de Duitse kwalificatie eisen mocht zij van de Duitse bond niet starten. Bowe schuifde zo een plekje door en kon daardoor toch van start.
Dat het verhaal eindigt met een gouden medaille voor Jackson en een startplek voor Bowe is haast een sprookje. Bowe werd overigens zestiende op deze afstand. Bowe komt later deze week nog uit op de 1000 meter.

Waar kijk je?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Kramer krijgt van dochter toch een gouden medaille
22/02/2022 OM 09:23
Beijing 2022
Beijing 2022 | Japanse Nana Takagi valt ook weer in laatste bocht van massasprint
19/02/2022 OM 17:46