Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Beijing 2022 | Deze tiener kan een 1-2-3 voor Nederland op de 1000 meter dwarsbomen

Maurits ten Kate

Geupdate 24/01/2022 om 19:05 GMT+1

De Nederlandse schaatsers zijn op de 1000 meter de overweldigende favoriet voor de gouden medaille en zelfs een volledig Nederlands podium is niet ondenkbaar. Er zijn enkele kapers op de kust die dat oranjefeest willen voorkomen. Eén daarvan is de 17-jarige Amerikaanse tiener Jordan Stolz, die voor zijn leeftijd al heel snelle tijden rijdt.

Jordan Stolz viert wederom een sterke tijd tijdens de Amerikaanse trials.

Foto: Getty Images

Hollands feestje op de 1000m

Drie medailles voor de mannen op de 1000 meter: Chef de Mission Carl Verheijen heeft ze wellicht stiekem al met potlood opgeschreven. Jordan Stolz was tot een paar maanden terug wellicht niet de naam die bij veel kenners zou opkomen als medaillekandidaat, maar de Amerikaan heeft zich in korte tijd ontpopt tot een outsider voor eremetaal in Peking.
Zo was hij op het Amerikaanse OKT op de 1000 meter bijna anderhalve seconde sneller dan Joey Mantia en reed hij daarmee het baanrecord van Shani Davis uit de boeken. Daarnaast was de 500 meter ook een prooi voor Stolz, die ruim zes tienden sneller was dan zijn naaste belager Austin Kleba.

Thomas Krol

Deze tijden en prestaties zorgde voor veel verwondering in onder andere het Nederlandse kamp. Zo gaf Thomas Krol te kennen dat hij zelf 'lang niet zo hard reed' op die leeftijd, doelend op Stolz’ 1000 meterrit tijdens de Amerikaanse trials.

Voetsporen

Stolz wordt de op derde jongste Amerikaanse schaatsolympiër aller tijden. Alleen Emery Lehman en schaatslegende Erik Heiden waren een paar maanden jonger dan de sensatie uit Wisconsin. Of hij dit jaar al in de voetsporen kan treden van onder anderen Heiden en Davis is nog de vraag, maar de kenners lijken er zeker van te zijn dat Stolz een toekomstig olympisch kampioen kan worden.

WAAR KIJK JE?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen is op vrijdag 4 februari 2022 live te zien op Eurosport en op discovery+. Vanaf dat moment kunt u ruim twee weken lang genieten van live wintersport via onze kanalen.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie