Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Beijing 2022 | "Ik vind het verschrikkelijk" - Van der Poel kritisch op olympische toewijzing China

Sander Grasman

Geupdate 16/02/2022 om 20:07 GMT+1

Voor hij naar Peking vertrok wilde Nils van der Poel zich niet uitspreken over de omstandigheden in China, maar nu hij terug is in Zweden verbreekt hij zijn zwijgen. "Ik vind het verschrikkelijk", laat hij weten aan Aftonbladet.

Nils van der Poel kritisch op mensenrechten in China

Foto: Getty Images

"Het lijkt me niet verstandig om het regime van het land waar ik ga verblijven te bekritiseren," had Van der Poel, in Peking ondanks een schaatsrel goed voor twee gouden medailles, voorafgaand aan Beijing 2022 laten optekenen en ook nu nog houdt hij een slag om de arm. "Ik denk niet dat ik er al te veel over moet zeggen, zolang er nog een deel van de Zweedse afvaardiging in China is."
"De Olympische Spelen zijn een geweldig evenement waar de wereld verenigd wordt en landen elkaar treffen, maar die organiseerde Hitler ook voordat hij Polen binnenviel", trekt de stayer een parallel met de Spelen van 1936 in Berlijn. "Ik denk dat het extreem onverantwoord is om een land dat dusdanig flagrant de mensenrechten schendt zoals China nu doet."
picture

Beijing 2022 | "Voelde dat een wereldrecord erin zat" - Van der Poel reageert na historische race

Niet besproken met collega's

Over de plaatselijke bevolking en zijn tijd in het olympisch dorp is de Zweed dan wel weer heel positief: "De Chinezen die ik ontmoette waren allemaal geweldig. Ik had het achter de schermen enorm naar mijn zin."
Of hij de situatie ook met zijn collega's besprak? "Nee, we richten ons volledig op de sport en praten niet over wereldpolitiek."

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie