Hans Klippus vindt het onzin dat Kramer eerder had moeten stoppen. "Dat bepaalt hij zelf. De negende plaats is verdienstelijk en bovendien kan hij met de team pursuit op 15 februari alsnog een mooi einde geven aan zijn schaatscarrière."

De journalist ziet bovendien een verschil met vroeger. "Toen stopte je op tijd, omdat je ook aan je maatschappelijke carrière moest denken. Nu is dat anders. Ook al zou Kramer de komende drie jaar als laatste eindigen op de 5.000 meter, dan is hij nog steeds aantrekkelijk voor de commercie. Je doet wat je leuk vindt en verdient er iets aan."

Grenzen verleggen

Beijing 2022
Beijing 2022 | Van der Poel geeft gouden plak weg uit protest tegen Chinees regime
25/02/2022 OM 15:13
Bruce Tol van FC Afkicken vraagt zich af of Kramer zich op deze manier wel kan motiveren. "Juist Kramer werd altijd gedreven door passie en uitdaging. Ik kan me voorstellen dat dit nu voor hem moeilijk was. Ze zeggen dat je moet stoppen op je hoogtepunt, maar het gaat er vooral om of je het nog kunt opbrengen om tot het gaatje te gaan. Kun je nog steeds je grenzen verleggen?"
Erik Jan Kooiman herkent de situatie van Kramer. Hij beëindigde onlangs zijn schaatscarrière. "Het is iets dat je wegstopt en waar je niet te veel aan moet denken. Dan raak je je focus kwijt. Sven heeft meerdere generaties overleefd, dat is heel knap. Maar op een gegeven moment ging Patrick Roest een paar seconden sneller rijden. Hij voelt goed aan dat het nu tijd is om plaats te maken."

Beijing 2022 | "Iedereen houdt van Kramer" - Johann Olav Koss over afscheid van een legende

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Kramer krijgt van dochter toch een gouden medaille
22/02/2022 OM 09:23
Beijing 2022
Beijing 2022 | Japanse Nana Takagi valt ook weer in laatste bocht van massasprint
19/02/2022 OM 17:46