Premium
Schaatsen

1000m | Mannen

01:36:50

Herhaling
Hoe laat beginnen de schaatswedstrijden op de Olympische Spelen?
Alles wat je moet weten over het schaatsen bij de mannen
Olympische Spelen Beijing 2022 | Schema en hoogtepunten
Dit artikel wordt constant bijgewerkt tot en met de ontknoping van de 1000 meter.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Van der Poel geeft gouden plak weg uit protest tegen Chinees regime
25/02/2022 OM 15:13

Verbij laat lopen, goud voor Krol!

Thomas Krol wint goud! En is de enige Nederlander op het podium. Kai Verbij laat het lopen na een bizarre wissel. Verbij moest voorrang verlenen aan de snelle sprinter Laurent Dubreuil, was op slag kansloos en zag zijn medailledroom op slag veranderen in een nachtmerrie. Dubreuil stoomde door naar zilver, Havard Lorentzen veroverde brons.

Beijing 2022 | Verbij mist medaille door hopeloze wissel

Otterspeer stelt teleur

De olympische droom van Hein Otterspeer ging in vervulling, maar daar blijft het bij. Otterspeer verliest zijn rit van de Chinees Ning en blijft buiten het podium. Niet een beetje, vrij ver zelfs. Goud-zilver-brons kan Nederland vergeten.

Beijing 2022 | Otterspeer kan olympische deelname geen extra glans geven

Krol naar snelste tijd!

Thomas Krol heeft het bal op de 1000 meter serieus geopend. Hij is de eerste van drie Nederlanders die in actie komt en komt nipt onder de 1:08 die volgens onze experts nodig is. Krol rijdt 1:07.92. Spannend!

Beijing 2022 | Bekijk hier de gouden rit van Thomas Krol

Michalski leidt tijdens dweilpauze

Piotr Michalski gaat ook als leider de dweilpauze in. De Pool zit voorlopig op de hot seat, maar een podiumplek lijkt een vrijwel onmogelijk verhaal te gaan worden. Krol, Otterspeer en Verbij komen pas tijdens de laatste drie ritten in actie en hopen op een ‘sweep’, maar laten we eerst eens kijken hoe hun ritten verlopen.

Nog geen supersnelle tijden

De verwachting is dat er een tijd nodig is van in de 1:07 om op het podium te eindigen. Daar zijn we na enkele ritten op de olympische 1000 meter nog lang niet. De snelste tijd is momenteel in handen van de Pool Piotr Michalski. Hij klokte 1:08.56.
Kortom, van de snelste tijd op dit moment lijken Otterspeer, Verbij en Krol totaal niet wakker te liggen.

Achtergrond

In 2014 was het Stefan Groothuis. In 2018 werd Kjeld Nuis kampioen en in 2022 hopen Kai Verbij, Thomas Krol en Hein Otterspeer zich aan dit rijtje toe te voegen. Grote afwezige is Nuis de winnaar van de 1500 meter kwalificeerde zich niet voor deze afstand.
Op de 1000 meter waren de Nederlandse schaatsers dit seizoen heer en meester. Op drie van de vier wereldbekers kleurde het volledige podium oranje. Alleen bij de laatste wereldbeker in Calgary ontbraken de Nederlanders van het podium, al ontbrak daar ook een groot deel van de Nederlandse ploeg. In Sochi stond Nederland viermaal met drie atleten op het podium. In Pyeongchang gebeurde dat een keer. In Peking was er nog geen 'clean sweep' voor de oranjeschaatsers.
Verbij en Krol kwamen eerder al uit op de 500 meter. Daar stelden de twee enigszins teleur met respectievelijk een veertiende en achttiende plek.

Buitenlandse concurrentie

De grootste concurrentie lijkt op eerste instantie uit het thuisland te komen. Bij afwezigheid van de meeste Nederlanders pakte Zhongyang Ning in Calgary het goud op de afstand. De Chinees viel echter tegen op de 1500 meter, hij eindigde zevende. Ook zullen de ogen gericht zijn op de jonge Amerikaan Jordan Stolz. De zeventienjarige reed dit seizoen de sterren van de hemel en verbaasde vriend en vijand met junioren wereldrecords en podiumplekken in de wereldbeker. Stiekem werd hij al vergeleken met die andere Amerikaanse geweldenaar: Eric Heiden.
Vanwege de goede wereldbekerranking van de Nederlandse mannen zullen ze laat starten. De afstand begint om 09:30 uur en is live te volgen op Eurosport en discovery+.

Loting

Rit 1: Tatsuya Shinhama (JAP) - Damian Zurek (POL)
Rit 2: Dimitriy Morozov (KAZ) - Austin Kleba (VS)
Rit 3: Wataru Morishige (JAP) - Bjoern Magnussen (NOO)
Rit 4: Piotr Michalski (POL) - Ziwen Lian (CHI)
Rit 5: David Bosa (ITA) - Denis Kuzin (KAZ)
Rit 6: Pavel Kulizhnikov (ROC) - Matthia Voste (BEL)
Rit 7: Jordan Stolz (VS) - Min Seok Kim (ZKO)
Rit 8: Antoine Gelinas - Beaulieu (CAN) - Joel Dufter (DUI)
Rit 9: Ryota Kojima (JAP) - Allan Dahl Johansson (NOO)
DWEILPAUZE
Rit 10: Min Kyu Cha (ZKO) - Cornelius Kersten (GBR)
Rit 11: Martin Liiv (EST) - Connor Howe (CAN)
Rit 12: Ignat Golovatsiuk (BLR) - Viktor Mushtakov (ROC)
Rit 13: Thomas Krol (NED) - Havard Holmefjord Lorentzen (NOO)
Rit 14: Zhongyan Ning (CHI) - Hein Otterspeer (NED)
Rit 15: Laurent Dubreuil (CAN) - Kai Verbij (NED)

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. kijk je alle streams van alle onderdelen van start tot finish. tot 20 februari betaal je 29,99 voor een jaar lang sport.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Kramer krijgt van dochter toch een gouden medaille
22/02/2022 OM 09:23
Beijing 2022
Beijing 2022 | Japanse Nana Takagi valt ook weer in laatste bocht van massasprint
19/02/2022 OM 17:46