Premium
Schaatsen

Massastart | Mannen & Vrouwen

02:44:34

Herhaling
Hoe laat beginnen de schaatswedstrijden op de Olympische Spelen?
Alles wat je moet weten over het schaatsen bij de mannen
Alles wat je moet weten over het schaatsen bij de vrouwen
Olympische Spelen Beijing 2022 | Schema en hoogtepunten
Dit artikel wordt constant bijgewerkt tot en met de uitslag van de finales
Beijing 2022
Beijing 2022 | Van der Poel geeft gouden plak weg uit protest tegen Chinees regime
25/02/2022 OM 15:13

Monsterlijke sprint van Schouten voor derde goud

Irene Schouten wint haar derde gouden medaille van deze Spelen! De Nederlandse is de snelste op de massastart. Een sprint van maarliefst twee rondes was nodig om de verschillen duidelijk te maken bij de dames. Op de laatste meters lag de snelheid van Schouten nog het hoogst waardoor ze haar ijzers als eerste over de finish kon duwen. Het zilver gaat naar Ivanie Blondin en het brons naar Francesca Lollobrigida. Marijke Groenewoud kwam ook in de finale (zonder erg) ten val. Pechstein wordt drie dagen voor haar vijftigste verjaardag negende in een finale op de Olympische Spelen.

Beijing 2022 | Monsterlijke sprint van Schouten voor derde goud

Belgisch goud voor Bart Swings in laatste race Sven Kramer

Topfavoriet Bart Swings maakt het waar. De Belg heeft de langste sprint in de benen en weet op de laatste meters de Koreanen Chung en Lee voorbij te snellen die beiden respectievelijk het zilver en brons pakken. Sven Kramer liet zich zien in zijn allerlaatste race op de Spelen, maar vanwege meerdere aanvallen had de Nederlander niet de benen om mee te schuiven in de finale. Jorrit Bergsma probeerde er een lange sprint van te maken maar met nog één ronde te gaan nam Bart Swings de kop over. Bergsma eindigt op de negende plaats en Kramer als laatste op de 16e plaats. Swings schenkt België de tweede gouden medaille ooit op de Winterspelen. De eerste dateert van 1948, toen pakten kunstschaatsers Micheline Lannoy en Pierre Baugniet in Sankt Moritz de olympische titel in het paarrijden.

Beijing 2022 | Belgisch goud voor Bart Swings in laatste race Sven Kramer

Schouten door naar finale, exit voor Takagi

Irene Schouten plaatst zich zonder problemen voor de finale van de massastart. Het verhaal van deze race is de valpartij van Nana Takagi. De olympisch kampioene van PyeongChang 2018 kwam ten val in de laatste bocht van de race. Ook had de Japanse nog geen punten gepakt in de sprints onderweg. Er komt hoe dan ook een nieuwe olympisch kampioen massastart op deze Spelen van Beijing 2022.

Beijing 2022 | Schouten door naar finale, exit voor Takagi

Groenewijk door ondanks valpartij

Een paniekerig moment tijdens de halve finale met Marijke Groenewoud. Na een contactmoment kwam de Nederlandse ten val. Groenewoud vocht zich terug en wist uiteindelijk nog knap als vijfde te finishen. Omdat ze ook de tweede sprint won plaatst ze zich met 9 punten voor de finale op de vijfde plek. Een honourable mention voor Claudia Pechstein. De 49-jarige Duitse weet zich ook te plaatsen voor de finale.

Beijing 2022 | Marijke Groenewoud door naar finale ondanks valpartij

Hakken over de sloot voor Jorrit Bergsma

Jorrit Bergsma ontsnapt aan een vroege uitschakeling. Vroeg in de race gingen Jordan Belchos en Ryosuke Tsuchiya in de aanval. Onderweg pakte het tweetal vrijwel alle sprintpunten op. Hierdoor kwam het voor Bergsma aan op de eindspurt. Door als zesde te finishen pakte de Nederlander drie punten. Dit was precies genoeg voor de achtste plek. Hiermee staan zowel Kramer als Bergsma in de finale.

Beijing 2022 | Bergsma plaatst zich voor finale met hakken over de sloot

Sven Kramer laat zich zien

De massastart is de laatste wedstrijd van Sven Kramer als professioneel schaatser. Om door te gaan naar de finale is het belangrijk dat Kramer zich als één van de eerste acht kwalificeert. Door de tweede sprint te winnen pakt Kramer drie punten. Dit is genoeg voor de zevende plek. Op naar de finale!

Beijing 2022 | Sven Kramer laat zich zien in eerste halve finale massastart

Nieuw onderdeel

De massastart is het nieuwste onderdeel op de schaatskalender. De discipline is spectaculair want alle rijders staan tegelijk in de baan. Toch is niet iedereen fan van de massastart. In 2018 stond de wedstrijd voor de eerste keer op de Spelen. Bij de vrouwen was de Japanse Nana Takagi goed voor goud, Schouten pakte het brons. Bij de mannen was de Koreaan Lee Seung-Hoon het sterkste, Koen Verweij pakte knap een bronzen plak.
De Nederlandse vrouwen gaan als favoriet van start op de afstand. Irene Schouten, winnares van zowel de 3000 als de 5000 meter, werd al twee keer wereldkampioen op deze discipline. De vrouw die ook uitkomt op de marathon kan zich handig manoeuvreren in een peloton en heeft een geweldige eindsprint. Niet alleen Schouten, maar ook Marijke Groenewoud heeft serieuze medaillekansen. Groenewoud is de regerend wereldkampioene en stond dit seizoen ook al op het podium bij een wereldbeker.
Met twee kanshebbers gaat de ploegentactiek interessant zijn. Is een schaatster bereid haar eigen kansen op te geven ten gunste van een ander? Schouten is de afmaakster van het team, maar mocht Groenewoud met een groepje wegraken dan zal zij ook voor eigen kansen rijden.
De verwachtingen zijn minder hoog gespannen bij de mannen. Jorrit Bergsma is een wereldtopper op dit onderdeel, maar heeft een goede teamgenoot nodig om zijn plan te laten slagen. Het is onduidelijk wat Kramer kan op de massstart: de laatste keer dat hij deze afstand reed was op de Spelen in 2018, daar haalde hij de finale, maar eindigde als zestiende.
De massastart zal de laatste race zijn die Sven Kramer zal schaatsen. De beste Nederlandse schaatser aller tijden stopt er na de Spelen mee.

Loting

De massastart bestaat uit zowel een halve finale en een finale. Per halve finale kwalificeren acht schaatsers zich zodat er in de finale zestien schaatsers op het ijs staan. Landen met twee deelnemers komen uit in verschillende halve finales. Zo is ploegentactiek in de halve finale niet mogelijk.
De halve finales bij de mannen starten om 08:00 uur, die bij de vrouwen 08:45 uur.
De mannenfinale start om 09:30 uur. De vrouwen gaan 10:00 uur van start.
Halve finale 1Halve finale 2
Bart Swings (BEL)Ruslan Zakharov (ROC)
Jaewon Chung (ZKO)Andrea Giovannini (ITA)
Ian Quinn (VS)Seung-Hoon Lee (ZKO)
Antoine Gelinas-Beaulieu (CAN)Livio Wenger (ZWI)
Kristian Ulekleiv (NOO)Joey Mantia (VS)
Stefan Due Schmidt (DEN)Jorrit Bergsma (NED)
Felix Rijhnen (DUI)Jordan Belchos (CAN)
Zbigniew Brodka (POL)Viktor Hald Thorup (DEN)
Dmitriy Morozov (KAZ)Artur Janicki (POL)
Zhongyan Ning (CHI)Gabriel Odor (OOS)
Haralds Silovs (LET)Peter Michael (NZL)
Seitaro Ichinohe (JAP)Ryosuke Tsuchiya (JAP)
Sven Kramer (NED)Ignat Golovatsiuk (BLR)
Daniil Aldoshkin (RUS)Peder Kongshaug (NOO)
Michele Malfatti (ITA)Haotian Wang (CHI)
Halve finale 1Halve finale 2
Ivanie Blondin (CAN)Francesca Lollobrigida (ITA)
Elizaveta Golubeva (ROC)Dan Guo (CHI)
Mia Kilburg-Manganello (VS)Irene Schouten (NED)
Marijke Groenewoud (NED)Bo-Reum Kim (ZKO)
Ji Woo Park (ZKO)Valerie Maltais (CAN)
Marina Zueva (BLR)Michelle Uhrig (DUI)
Sofie Karoline Haugen (NOO)Nadezhda Morozova (KAZ)
Qishi Li (CHI)Karolina Bosiek (POL)
Claudia Pechstein (DUI)Nikola Zdrahalova (TSJ)
Laura Quintero (COL)Sandrine Tas (BEL)
Nadja Wenger (ZWI)Yauheniya Varabyova (BLR)
Ayana Sato (JAP)Marit Fjellanger Bøhm (NOO)
Magdalena Czyszczon (POL)Nana Takagi (JAP)
Maria Victoria Rodriguez (ARG)Elena Sokhryakova (ROC)
Giorgia Birkeland (VS)
Beijing 2022
Beijing 2022 | Kramer krijgt van dochter toch een gouden medaille
22/02/2022 OM 09:23
Beijing 2022
Beijing 2022 | Japanse Nana Takagi valt ook weer in laatste bocht van massasprint
19/02/2022 OM 17:46