Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Beijing 2022 | Presteerde Nederland boven of onder verwachting bij het schaatsen?

Tobias Kappelle

Geupdate 17/04/2024 om 14:35 GMT+2

Voorafgaand aan de Olympische Spelen waagden verschillende voorspellers zich aan een medailleprognose. Ook in Peking was dit het geval. Nu het schaatstoernooi erop zit, kunnen we de balans opmaken. Heeft Nederland boven of onder verwachting gepresteerd?

Kjeld Nuis kon na Peking opnieuw juichen

Foto: Getty Images

De gerenommeerde voorspellers van Gracenote hadden Nederland bij het schaatsen vooraf op vijf gouden medailles ingeschaald. Het databureau moet de algoritmes dus iets aanpassen, want het heeft Nederland onderschat. Nederland won namelijk zes keer goud op de schaatsbaan.
De verwachting was dat Thomas Krol goud zou pakken op de 1000 meter en de 1500 meter, terwijl ook Schouten een dubbelslag zou slaan op de 3000 meter en de 5000 meter. Verder zouden de mannen van de ploegenachtervolging olympisch kampioen worden om zo op vijf keer goud te komen.
picture

Beijing 2022 | Bekijk hier de gouden rit van Thomas Krol

Krol in plaats van Nuis

Zoals we inmiddels weten was het niet Krol die de 1500 meter won, maar Kjeld Nuis. Voor Nederland maakt dat natuurlijk geen verschil. Wat tegenviel was natuurlijk de ploegenachtervolging bij de mannen, die in plaats van met goud met lege handen stonden. Gelukkig waren er twee onderschatte vrouwen om dit verlies goed te maken.
Hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze onderschat zijn met een voorspelling van twee gouden medailles? Irene Schouten kan dat. Na het succes op de 3000 en 5000 meter waren haar Olympische Spelen al geslaagd en vandaag maakte ze het plaatje helemaal compleet op de massastart. Met drie gouden medailles overtreft Schouten de verwachtingen.
picture

Beijing 2022 | Kjeld Nuis wint weer Goud op de Olympische 1500 meter

Hou altijd rekening met Wüst

Een andere Nederlandse vrouw werd, ondanks alle wereldprestaties in het verleden, vooraf toch niet op waarde geschat. Ireen Wüst zou op haar laatste Olympische Spelen volgens Gracenote geen gouden medaille winnen.
Na al die jaren heeft de data nog steeds niet geleerd dat er altijd rekening gehouden moet worden met de succesvolste Nederlandse olympiër ooit. Wüst pakte op de 1500 meter haar zesde olympische titel en bewees daarmee het ongelijk van Gracenote.
picture

Beijing 2022 | Rit, ontknoping en huldiging - Ireen Wüst wint historisch Olympisch Goud

Totaalaantal medailles

Waar Nederland het beter deed dan verwacht als het gaat om het hoogst haalbare, was dit bij de medailles van andere kleuren niet het geval. Het schaatsen zou vijftien medailles opleveren, maar dit werden er twaalf.
Met name op de 1000 meter hebben Hein Otterspeer en Kai Verbij kansen laten liggen en dat de mannen van de ploegenachtervolging niet eens het podium zouden halen, hadden weinig mensen aan zien komen.
Met zes keer goud, vier keer zilver en twee keer brons staat Nederland wel ruim bovenaan in de medaillespiegel, zoals in het verleden wel vaker het geval is geweest. De laatste keer dat Nederland het medailleklassement binnen het schaatsen niet aanvoerde na afloop van de Spelen was na Vancouver 2010. Zuid-Korea was toen het beste land.
picture

Medailleklassement schaatsen

Foto: Getty Images

Waar kijk je?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie