Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Beijing 2022 | Van der Poel geeft gouden plak weg uit protest tegen Chinees regime

Sander Grasman

Geupdate 25/02/2022 om 16:41 GMT+1

Nils van der Poel heeft een van zijn gouden plakken geschonken aan de dochter van een Chinees-Zweedse boekverkoper die in zijn geboorteland gevangen zit. Hij wil daarmee een statement maken tegen het Chinese regime, dat volgens hem de vrijheid van meningsuiting onderdrukt.

Nils van der Poel kritisch op mensenrechten in China

Foto: Getty Images

Sinds 2015 werd Gui Minhai, een in Hong Kong actieve boekverkoper die in China ter wereld kwam, maar ook over een Zweeds paspoort beschikt, meermaals vervolgd in zijn geboorteland. Hij zou betrokken zijn geweest bij een fataal auto-ongeluk. Inmiddels zit hij een 10-jarige gevangenisstraf uit.

DIPLOMATIEKE REL

In Zweden werd getwijfeld aan de rechtsgeldigheid van zijn volgens sommigen afgedwongen bekentenis. Het zorgde voor een heuse diplomatieke rel tussen de twee landen, waarbij zelfs de Zweedse ambassadeur werd teruggeroepen.

KRITIEK

Officials hadden de atleten in China laten weten dat kritische geluiden streng bestraft zouden worden. Dat bracht Van der Poel ertoe tijdens de Spelen te zwijgen, maar sindsdien is hij des te vocaler. Al kort na thuiskomst had Nils van der Poel zich kritisch uitgelaten over het Chinese regime. Hij zei het verschrikkelijk vinden dat de Olympische Spelen zijn toegewezen aan een land met een regime als dat van China.
Met zijn laatste gebaar wil de Zweedse schaatser de gedachten aan Chinese politieke gevangenen als Gui levend houden. "Ik realiseer me dat Gui Minhai niet hierom vrijgelaten zal worden of dat de Chinese bevolking bevrijd zal worden van het juk waaronder ze leven, maar ik geloof heel erg in vrijheid van meningsuiting."

GUI

Van der Poel leerde in aanloop naar de Spelen over de situatie van Gui, die ontvoerd werd door Chinese beveiligers terwijl hij door Zweedse diplomaten naar de hoofdstad begeleid werd. De gedachten dat dit een landgenoot kon overkomen, beangstigde Van der Poel, zo liet hij weten.
In het bijzijn van een journalist van de New York Times overhandigde de eigenzinnige stayer zijn gewonnen medaille aan Angela Gui. Dat gebeurde in het Engelse Cambridge, waar de 28-jarige Gui studeert.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie