Premium
Schaatsen

500m | Mannen

01:20:56

Herhaling
Alles wat je moet weten over het schaatsen bij de mannen
Lees alles over twee fascinerende disciplines: ploegenachtervolging en massastart
Hoe laat beginnen de schaatswedstrijden op de Olympische Spelen?
Olympische Spelen Beijing 2022 | Schema en hoogtepunten

Chinees goud!

Beijing 2022
Beijing 2022 | Van der Poel geeft gouden plak weg uit protest tegen Chinees regime
25/02/2022 OM 15:13
Chinees goud op de 500 meter! Tingyu Gao zette al in de zevende rit een olympisch record (34.32) neer en die nieuwe toptijd is goed voor goud! De super-opener doet het op de sprintafstand. De eerste olympische schaatstitel voor een Chinees. Iedereen bijt zich er op stuk. Cha Min-kuy (Zuid-Korea) legt beslag op zilver, terwijl Morishige brons pakt.
Peperkamp wordt twaalfde, Verbij veertiende en Krol achttiende. Er waren ook geen wonderen verwacht, maar toptien werd wel op gehoopt. Dat is niet gelukt.

Beijing 2022 | Gao sprint naar goud op 500 meter

Verbij binnen in 34.87

Kai Verbij is na een valse start tot 34.87 gekomen op de 500 meter. Daarmee kunnen we concluderen dat Scheperkamp de beste 500 meter heeft gereden van de drie Nederlanders. Een 34.73 lijkt echter niet voldoende voor de medailles.

Beijing 2022 | Middelmatige 500m van Kai Verbij

Scheperkamp naar 34.73

Merijn Scheperkamp levert een goede sprint af op de 500 meter. De lookalike van Frenkie de Jong leek wel een betere opening dan volledige ronde te rijden en komt tot 34.73.

Beijing 2022 | Scheperkamp snelste Nederlander op 500m

Gao naar nieuw olympisch record

Tingyu Gao rijdt in 34.32 een toptijd. Een supersnelle opening van de Chinees vormt de opmaat voor een goede ronde en zelfs een nieuw olympisch record. Krol zakt al langzaam weg op de tijdenlijst.

Krol naar voorlopig snelste tijd

Thomas Krol mocht aan de bak in rit drie en komt tot een tijd van 35.06. Hij lijkt het te moeten afleggen tegen directe opponent Rosanelli, maar komt op het laatste rechte stuk voorbij. Het opwarmertje voor de 1000 meter lijkt geslaagd! Krol is voor nu de snelste.

Beijing 2022 | Krol sprint naar 35.06 op olympische 500m

We zijn los!

De eerste ritten op de 500 meter zijn geschaatst. We werken toe naar de climax en onderweg komen ook de drie Nederlanders aan de beurt!

Start 500 meter iets uitgesteld

Als gevolg van noodzakelijk ijsonderhoud is de start van de 500 meter mannen korte tijd uitgesteld. De verwachting is dat we kort na 10:00 uur losgaan, zodra de zamboni's klaar zijn met dweilen!

Start 500 meter om 09:50 uur

We zijn na de kwartfinale ploegenachtervolging vrouwen in afwachting van de 500 meter bij de mannen. Het woord is aan de sprintkoningen, die over een enkele omloop gaan bepalen wie er medailles wint en wie niet. De start is om 09:50 uur en de Nederlandse troeven zijn Krol, Scheperkamp en Verbij. Hun medaillekansen lijken gering.

Beijing 2022 | "Het moet beter en dat gaan wij dinsdag laten zien" - Schouten

Nederland als derde naar halve finale

De Nederlandse dames melden zich op de ploegenachtervolging als nummer drie in de halve finale. Dit betekent dat de goed – geconsolideerd rijden – goed heeft uitgepakt. Japan en Canada waren aan elkaar gewaagd in de kwartfinale, terwijl De Jong, Schouten en Wüst dus relatief rustig aan deden.
Overigens is Canada zeker geen appeltje, eitje in de halve finales, maar er moet voor Nederland nog absoluut een snellere tijd mogelijk zijn dan vandaag bij de laatste acht. De andere halve finale gaat tussen Japan en de Russische atleten.
Tijden doen er in de halve finale overigens niet meer toe. Het gaat dan puur om het winnen van de directe strijd.

Beijing 2022 | Dames ploegenachtervolging naar halve finale ondanks matige race

Nederland verslaat Noorwegen in rit 2

Nederland is redelijk begonnen aan het toernooi in de ploegenachtervolging. Antoinette de Jong, Irene Schouten en Ireen Wüst deden in de kwartfinales precies wat er werd verwacht door Noorwegen te verslaan. Het kan ook niet anders of de tijd is goed genoeg voor een plekje bij de eerste vier.
Maar worden de favorieten ontlopen in de halve finale? Dat is de vraag na een finish in 2:57.26, waarmee dik drie seconden wordt toegegeven op Japan. De Japanse vrouwen zetten in de eerste rit een nieuw olympisch record neer in rit 1: 2:53.61.
Wordt hier gegokt?

Achtergrond

De 500 meter wordt sinds Pyeongchang niet meer over twee omlopen verreden. Net als op de andere afstanden hebben de schaatsers maar één kans om een toptijd neer te zetten. Dit verhoogt de spanning, maar het zorgt er ook voor dat een minuscuul foutje het verschil kan betekenen tussen een gouden medaille en een plek buiten het podium. De kans op een verrassende winnaar is groot en dat hoeft voor Nederland niet nadelig te zijn.
Op de 500 meter wordt Nederland naast Thomas Krol (inderdaad, de man van zilver op de 1500 meter) en Kai Verbij verrassend vertegenwoordigd door Merijn Scheperkamp. Scheperkamp is pas 21 jaar oud en schaatst nog voor de juniorenploeg van Jumbo-Visma. Op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) zette hij in de tweede omloop een geweldige tijd van 34.45 neer, waardoor hij favoriet Dai Dai N'tab voorbleef.
Vier jaar geleden was het de Noor Havard Lorentzen die er met het goud vandoor ging. De afgelopen jaren presteert Lorentzen echter weinig meer. Hij is veel geblesseerd en naar eigen zeggen heeft hij niet meer dezelfde honger naar succes als vroeger.
Topfavoriet is de Canadees Laurent Dubreuil. Dubreuil is erg constant en was dit seizoen met afstand de beste rijder op de 500 meter. De concurrentie komt vooral uit Japan. Wataru Morishege, Tatsuya Shinhama en Yuma Marakami kennen ook een goed seizoen en zijn allemaal in staat om te winnen.
Interessant aan de groep favorieten is dat ze allemaal nog nooit in de buurt kwamen van een olympische medaille. Al met al kan het vanaf 09:53 uur alle kanten op tijdens de 500 meter!

Loting 500 meter

Rit 1: Gelinas (CAN) - Kleba (USA)
Rit 2: Arzhanikov (KAZ) - Kersten (GB)
Rit 3: THOMAS KROL - Rosanelli (ITA)
Rit 4: Junio (CAN) - Bosa (ITA)
Rit 5: Magnussen (NOR) - Stolz (USA)
Rit 6: Liiv (EST) - Dufter (DUI)
Rit 7: Gao (CHI) - Zurek (POL)
Rit 8: Yang (CHI) - MERIJN PEPERKAMP
Rit 9: Murashov (RUS) - KAI VERBIJ
Rit 10: Kania (POL) - Cha (ZKO)
Rit 11: Kim (ZKO) - Lorentzen (NOR)
Rit 12: Golovatsiuk (BEL) - Michalski (POL)
Rit 13: Murakami (JAP) - Arefyev (RUS)
Rit 14: Mushtakov (RUS) - Morishige (JAP)
Rit 15: Dubreuil (CAN) - Shinhama (JAP)

Ploegenachtervolging

Behalve de 500 meter staat ook de kwartfinale bij de ploegenachtervolging voor vrouwen op het programma. Nederland neemt het op tegen Noorwegen, waarbij het van belang is om tot de vier tijdsnelsten te horen voor een plekje in de halve finale. Snellere ploegen komen daarin uit tegen langzamere ploegen.
Er staat indirect om 09:00 uur dus gelijk al iets op het spel voor Antoinette de Jong, Irene Schouten en Ireen Wüst, die de basisopstelling vormen. Dit trio is stuk voor stuk al in het bezit van medailles – Schouten en Wüst wonnen zelfs al goud – dus er mag iets worden verwacht!

Loting ploegenachtervolging vrouwen

Rit 1: Japan - China
Rit 2: Noorwegen - NEDERLAND
Rit 3: Belarus - Canada
Rit 4: Polen - Rusland

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Kramer krijgt van dochter toch een gouden medaille
22/02/2022 OM 09:23
Beijing 2022
Beijing 2022 | Japanse Nana Takagi valt ook weer in laatste bocht van massasprint
19/02/2022 OM 17:46