Premium
Schaatsen

1500m | Mannen

01:43:02

Herhaling
Hoe laat beginnen de schaatswedstrijden op de Olympische Spelen?
Dit is alles wat je moet weten over het schaatsen bij de mannen
Olympische Spelen Beijing 2022 | Schema en hoogtepunten

Nuis piekt op juiste moment

Beijing 2022
Beijing 2022 | Van der Poel geeft gouden plak weg uit protest tegen Chinees regime
25/02/2022 OM 15:13
Kjeld Nuis heeft wederom beet! De teleurstelling was groot toen hij zich op de 1000 meter niet plaatste voor Beijing 2022, maar tijdens het OKT kwam het goed en alle ellende na die non-kwalificatie is nu definitief vergeten dankzij een gouden race op de 1500 meter. Check de spannende ontknoping!

Beijing 2022 | Sliding to Gold like... Kjeld Nuis!

Goud voor Nuis, zilver voor Krol!

De Nederlandse mannen hebben het absoluut waargemaakt op de 1500 meter: Kjeld Nuis prolongeert tijdens Beijing 2022 zijn gouden medaille van Pyeongchang 2018 en Thomas Krol vergezelt hem op het podium als winnaar van het zilver. Wat een weelde! De Zuid-Koreaan Kim Min-seok pakt brons.

Beijing 2022 | Nuis in olympisch record naar goud

Nuis op kop met nog twee ritten te gaan

Kjeld Nuis en Thomas Krol staan met nog twee ritten te gaan nog steeds op één en twee. De olympische records tonen vooralsnog hun waarde, maar het is nog niet klaar. Er komen nog een paar gevaarlijke klanten aan de start. Wel kunnen we Joey Mantia wegstrepen. Spannend!

Beijing 2022 | Bekijk hier de zilveren rit van Thomas Krol

Nuis voorlopig snelste!

De sterke tijd van Thomas Krol was geen maat voor Kjeld nuis, die ook juichend over de streep kwam. Het olympisch record is alweer scherper gesteld, naar 1:43.21. De laatste ronde – en binnenbocht – maakte het verschil tussen de twee Nederlander, die de komende spannende ritten in de wachtkamer moeten plaatsnemen.

Krol knalt!

Zo dan, wat een knaller van Thomas Krol! Hij knalde erin met een snelle opening en trok dat door. En door. En door. Een olympisch record in 1:43.55 en complimenten van zijn Noorse tegenstander. Bosker is inmiddels van het toneel verdwenen.

Bosker leider tijdens dweilpauze

Marcel Bosker gaat halverwege de 1500 meter aan de leiding. We zijn amper halverwege het programma, maar voorlopig staat Nederland op een virtuele eerste plaats. De goede slotronde is de rest van het veld vooralsnog te machtig. Alleen komen de echte kanshebbers natuurlijk nog, waardoor het nog moeilijk valt in te schatten waarop we kunnen hopen voor Bosker. Straks meer!

Goede slotronde Bosker

Marcel Bosker heeft zijn olympische droom waargemaakt met een rit op de 1500 meter. Hij had aan Cornelius Kersten geen gemakkelijke tegenstander. De Brit maakte ook nog eens een bliksemstart. Die bliksemstart leek Bosker eventjes te machtig te worden, maar richting de slotfase kwam hij goed terug. Bosker passeerde de Brit in de laatste bocht en zette een 1:45.42 op de klokken. Hij was zelf erg content met zijn optreden.

Beijing 2022 | De 1500 meter van Marcel Bosker

Bijna van start

We maken ons op voor de 1500 meter bij de mannen. De Nederlandse troeven op de schaatsmijl komen al vroeg in actie. Van Marcel Bosker mogen we niet direct wonderen verwachten, maar wat kan Thomas Krol op een goede dag en lukte het Kjeld Nuis om zijn olympische titel te verdedigen? We gaan het de komende anderhalf uur meemaken.

Achtergrond

Na Ireen Wüst is het woord nu aan Kjeld Nuis. Nuis kende een wat wiebelige voorbereiding op deze Winterspelen en even dreigde het tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) mis te gaan, maar hij ligt nog altijd op koers voor het verdedigen van zijn olympische titel op de 1500 meter.
Nuis is er ongetwijfeld op gebrand om goed te presteren op de 1500 meter, aangezien het niet lukte om een startbewijs af te dwingen op de 1000 meter. Alle ballen staan op de schaatsmijl! Het zal echter zeker niet vanzelf gaan voor Nuis, want de concurrentie is stevig.
Alleen al Thomas Krol en Marcel Bosker zijn twee rijders die je niet zomaar naar huis schaatst. En dat zijn nog maar de Nederlanders. Krol is regerend wereldkampioen op de schaatsmijl, maar de laatste tijd lijkt deze afstand eigenlijk net iets te lang voor hem.
De verwachtingen voor Bosker zijn laaggespannen. De 25-jarige schaatser plaatste zich niet op eigen kracht voor de Winterspelen, maar is aangewezen vanwege zijn waarde op de ploegenachtervolging.

Mantia

De concurrentie komt vooral uit Noord-Amerika en Azië. De Amerikaan Joey Mantia is dit seizoen de beste man op deze afstand. Zijn status als kanshebber is ook de reden dat de 1500 meter pas om 11:30 uur begint – zeker twee uur later in vergelijking met andere afstanden – zodat de Amerikanen hun troef op een beetje redelijke plaatselijke tijd aan het werk kunnen zien.
Los van Mantia deden de Chinees Ning, Canadees Connor Howe en Zuid-Koreaan Kim Minseok het goed in aanloop naar de Spelen. Dit zijn drie gevaarlijke klanten die Krol en Nuis goed in de gaten moeten houden.

Loting

Rit 1: Peter Michael (NZL)
Rit 2: Haralds Silovs (LET) - Antoine Gelinas-Beaulieu (CAN)
Rit 3: Ruslan Zakharov (RUS) - Seonghyeon Park (ZKO)
Rit 4: Cornelius Kersten (GB) - Marcel Bosker (NED)
Rit 5: Dmitriy Morozov (KAZ) - Ziwen Lian (CHI)
Rit 6: Alessio Trentini (ITA) - Haotian Wang (CHI)
Rit 7: Daniil Aldoshkin (RUS) - Casey Dawson (USA)
Rit 8: Mathias Voste (BEL) - Tyson Langelaar (CAN)

Dweilpauze

Rit 9: Emery Lehman (USA) - Sergei Trofimov (RUS)
Rit 10: Thomas Krol (NED) - Peder Kongshaug (NOO)
Rit 11: Kim Min-seok (ZKO) - Kjeld Nuis (NED)
Rit 12: Kristian Ulekleiv (NOO) - Bart Swings (BEL)
Rit 13: Seitaro Ichinohe (JAP) - Joey Mantia (USA)
Rit 14: Takuro Oda (JAP) - Zhongyan Ning (CHI)
Rit 15: Allan Dahl Johansson (NOO) - Connor Howe (CAN)

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Kramer krijgt van dochter toch een gouden medaille
22/02/2022 OM 09:23
Beijing 2022
Beijing 2022 | Japanse Nana Takagi valt ook weer in laatste bocht van massasprint
19/02/2022 OM 17:46