Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Beijing 2022 | Wüst dankzij bronzen medaille in topdrie meest succesvolle olympiërs ooit

Kevin van Nunen

Gepubliceerd 15/02/2022 om 10:24 GMT+1

Gerekend in absolute aantallen staat Ireen Wüst dankzij haar bronzen medaille nu op de derde plek van meest succesvolle sporters ooit op de Olympische Winterspelen. Wüst won tijdens Beijing 2022 goud op de 1500 meter en werd ook nog derde op de team pursuit. Hiermee doorbreekt de Nederlandse de Noorse hegemonie.

Uitzinnig van vreugde is Wüst bepaald niet na het winnen van haar dertiende medaille

De bronzen plak is vast niet de mooiste in de collectie van Wüst, want op het oog was de teamspirit ver te zoeken en er werd gerekend op minimaal een finaleplaats, maar het liep anders. De cohesie binnen de Nederlandse ploeg was niet optimaal en goud op de ploegenachtervolging zat er eigenlijk geen moment in.
Een medaille blijft desondanks een medaille en het is er weer eentje met een historisch tintje voor Wüst, die stijgt naar de derde plaats op de ranglijst van meest gedecoreerde sporters op de Winterspelen. Let wel, dit is gerekend op basis van absolute aantallen.
picture

Beijing 2022 | Brons op achtervolging voor Nederlandse vrouwen

13 medailles

Wüst staat nu op 13 gewonnen medailles en laat langlaufer Bjørn Dæhlie achter zich, die op 12 blijft steken. De Nederlandse komt op gelijke hoogte met Ole Einar Bjørndalen, de biatleet die eveneens 13 plakken veroverde.
De koningin is en blijft langlaufster Marit Bjørgen, voor wie de teller op maar liefst 15 medailles staat. Bjørgen, Bjørndalen en Dæhlie komen stuk voor stuk uit Noorwegen.
picture

Beijing 2022 | Rit, ontknoping en huldiging - Ireen Wüst wint historisch Olympisch Goud

Medaillespiegel

Hier dient bij te worden aangetekend dat Wüst nog altijd vierde staat als je rekent op dezelfde manier als de totstandkoming van de medaillespiegel, want de Noren wonnen stuk voor stuk vaker goud (minimaal acht keer).
Wüst won 6 keer goud, 5 keer zilver en 2 keer brons.
Ranglijst van meest gedecoreerde olympiërs op de Winterspelen:
1. Marit Bjørgen - 15 medailles (8-4-3)
2. Ole Einar Bjørndalen - 13 medailles (8-4-1)
3. Ireen Wüst - 13 medailles (6-5-2)
4. Bjørn Dæhlie - 12 medailles (8-4-0)
5. Raisa Smetanina - 10 medailles (4-5-1)
6. Stefania Belmondo - 10 medailles (2-3-5)

Waar kijk je?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!