Obihiro | Winst voor Kok op 500 meter, Leerdam in zwaar weekend opnieuw op podium

Wian Slendebroek

Gepubliceerd 11/11/2023 om 11:13 GMT+1

Femke Kok heeft de 500 meter tijdens de wereldbeker in Obihiro gewonnen. De wereldkampioene op die afstand versloeg haar landgenote Jutta Leerdam in 37.89 seconden. Leerdam reed 11 honderdste sneller. De Amerikaanse Kimi Goetz, die vrijdag de eerste 500 meter won, eindigde met 38,13 seconden nu als derde.

Femke Kok

Leerdam won gisteren nog de 1000 meter en vertelde toen dat ze een zwaar weekend heeft vanwege familieomstandigheden. “Iets met gezondheid, wat niet goed gaat in m’n familie”, zei Leerdam gisteren voor de camera van de NOS. “Met de stress en spanning erbij is het niet heel fijn. Ik heb echt een heel zware week gehad. Ik sta telkens op het punt van huilen en ga dan weer door. Voordat ik hierheen kwam, heb ik me wel afgevraagd wat ik hier kom doen. Maar als ik hier niet had gepresteerd, had ik me ook slecht gevoeld.”
De winst van Kok was de enige winst van de dag. Antoinette Rijpma-De Jong werd tweede op de 1500 meter, 1,69 seconden achter Miho Takagi die won. Kimi Goetz werd opnieuw derde. Joy Beune eindigde op plek vijf met 1.56,88 seconden. Esther Kiel eindigde op plek zestien.
Bij de mannen op die afstand was Kjeld Nuis met een zesde plek de beste Nederlander. Dijs, Krol en Roest stelden teleur met een respectievelijk achtste, elfde en twaalfde plek. De medailles werden verdeeld door Masaya Yamada, Jordan Stolz en Zhongyan Ning.