Dat zou trouwens wel eens tijd worden. De oogst van de Japanse vrouwen is wat mager deze Winterspelen. Op de 1.000 meter sprintte Jorien ter Mors met overmacht naar het goud, Ireen Wüst troefde topfavoriet Miho Takagi af op de 1.500 meter en de 3 kilometer werd een prooi voor Carlijn Achtereekte. Met twee keer zilver en een bronzen plak blijven de resultaten van langebaanschaatsend Nippon achter bij de verwachtingen.
Anni’s voorspelling over de mannenachtervolging
Maar eerst komen zondag de mannen in actie voor de kwartfinale van hun acht rondjes (3.098,88 meter om precies te zijn) ploegenachtervolging. Een bijnummer voor Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen die veel te weinig samen trainen op dit onderdeel? Friesinger bestrijdt dat.
PyeongChang
De 10 kilometer van Sven Kramer: kans #4
15/02/2018 OM 11:41
“Dat denk ik helemaal niet. Ze rijden eerst hun individuele afstanden. Op basis daarvan kiest de coach gewoon zijn allerbeste rijders voor de teamachtervolging. Nederland heeft veel privéteams, dus het is logisch dat ze niet elke dag met elkaar kunnen trainen. Maar ze nemen het zeker serieus en daarom zijn ze ook goed.”
Aan een voorspelling voor de races bij de mannen durft onze Eurosport-expert zich niet te wagen. “Moeilijk hoor. Je hebt natúúrlijk de Nederlanders, maar ik vind de Noren ook heel sterk. Zuid-Korea? Met hen weet je het nooit. Of wordt het toch misschien Japan? Ik ben heel benieuwd hoe dit afloopt en durf eigenlijk geen top-3 te voorspellen. Maar ik denk niet dat het de Nederlandse mannen zijn. Ik heb meer gevoel bij de Noren of Koreanen.”

Kramer, Blokhuijsen en Verweij pakten vier jaar geleden het goud in Sotsji.

Foto: Getty Images

Anni’s voorspelling over de vrouwenachtervolging
Bij de vrouwen liggen de verhoudingen volgens Friesinger wel duidelijk. “Voor mij is de Japanse equipe met kop en schouders favoriet. Die ploeg heeft in december in Salt Lake City een fantastisch wereldrecord neergezet. Ook hun laatste resultaten waren geweldig goed. Als alles normaal verloopt, wint Japan.”
En Nederland, met Ireen Wüst, Antoinnette de Jong en Marrit Leenstra? “Nederland zet ik op zilver. De strijd om het brons ligt helemaal open. Je moet drie keer aan de bak, dus het is lastig.”
Wedstrijdschema ploegenachtervolging
Mannen
  • Zondag (12.00 uur), kwartfinales
  • Woensdag (12.22 uur), halve finales
  • Woensdag (13.13 uur), finale
Vrouwen
  • Maandag (12.00 uur), kwartfinales
  • Woensdag (12.00 uur), halve finales
  • Woensdag (12.54 uur), finale
PyeongChang
Eurosport-expert Anni Friesinger: “Gun Leenstra medaille op 1.500m”
11/02/2018 OM 14:08
PyeongChang
Smeekens draagt Nederlandse vlag tijdens opening Spelen
02/02/2018 OM 10:22