Het nieuws werd bevestigd door Alexei Kravtsov, voorzitter van de Russische schaatsbond. Joeskov en Koelizjnikov hebben een dopingverleden én een schorsing uitgezeten, maar betalen daar alsnog de prijs voor. Op 5 december bepaalde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat Russische sporters met het vinkje 'dopingverleden' achter hun naam in Zuid-Korea niet welkom zijn.
Deze sanctie volgt op diverse onthullingen over een systematisch, door de Russische staat gestuurd, dopingnetwerk tijdens de Winterspelen van Sotsji vier jaar geleden. Alleen 'schone' Russische atleten mogen afreizen naar PyeongChang, maar dan wel onder neutrale vlag.

Pavel Koelizjnikov won eerder deze maand de 1.000 meter op de EK afstanden in Kolomna.

Foto: Getty Images

PyeongChang
Eurosport-expert Friesinger: “Geen goud Nederland op ploegenachtervolging”
18/02/2018 OM 09:10
Wereldrecordhouders
In Joeskov verliezen de Russen hun grootste kanshebber op schaatsgoud. De 28-jarige Moskoviet is tweevoudig wereldkampioen op de 1.500 meter en gold als de te kloppen man op deze afstand. Eerder dit seizoen verbrak hij in Salt Lake City het acht jaar oude wereldrecord van Shani Davis. De Nederlanders Kjeld Nuis en Koen Verweij zien nu de topfavoriet wegvallen. Ook op de 1.000 meter was Joeskov kanshebber. De Rus werd in 2008 betrapt op het gebruik van marihuana en voor twee jaar geschorst.
Koelizjnikov, wereldrecordhouder op de 500 meter, testte in 2016 positief op meldonium. Dat middel zorgde twee jaar geleden voor een golf van schorsingen onder Russische sporters, onder wie tennisster Maria Sjarapova. Het was de tweede keer dat hij werd betrapt op dopinggebruik. In 2012 stond de sprinter twee jaar buitenspel nadat hij bij de WK junioren het verboden stimulerend middel methylhexanamine in zijn urine werd gevonden.
IOC beslist uiterlijk zaterdag
De definitieve bevestiging over de uitsluitingen van onder anderen Joeskov, Koelizjnikov en Victor An volgt mogelijk pas zaterdag. Uiterlijk dan maakt IOC de lijst met 'schone' sporters openbaar en wordt duidelijk wie er wel en niet mogen starten in PyeongChang.
PyeongChang
De 10 kilometer van Sven Kramer: kans #4
15/02/2018 OM 11:41
PyeongChang
Eurosport-expert Anni Friesinger: “Gun Leenstra medaille op 1.500m”
11/02/2018 OM 14:08