• Naam - Koen Verweij
  • Geboortedatum - 26/08/1990
  • Geboorteplaats - Alkmaar
  • Sport/Discipline - Schaatsen
  • Erelijst - Olympische Spelen: 1x Goud, 1x Zilver; WK’s: 3x Goud, 3x Brons
2014 was het jaar van Koen Verweij. Hij won goud en zilver in Sotsji, goud op het WK Allround en de zilveren plak op het EK Allround. Alle kwartjes vielen goed. Het jaar daarna in 2015 waren de resultaten niet slecht, maar wel minder dan in zijn topjaar.
Mentaal gingen de lagere klasseringen knagen en Verweij kreeg ook fysieke kwaaltjes. De schaatser besloot aan zichzelf te gaan werken en zich een seizoen terug te trekken.
PyeongChang
Nieuw! Betere duw- en trekwerk op de massastart
24/02/2018 OM 07:38
Comeback
Eind 2016 stond Verweij er ineens weer. Nog niet topfit, maar wel met het koppie de goede kant op. De resultaten waren in het begin nog niet zoals vanouds, maar dat vond de atleet uit Alkmaar niet erg; het was allemaal onderdeel van zijn weg naar het goud. In december 2017 liet Verweij zien weer helemaal terug te zijn door twee keer in een week het Nederlands record op de 1500 meter aan te scherpen.
Rusland
Verweij bereidde zich sinds de zomer van het vorige jaar voor op de Spelen met de Russische ploeg. Hij had al eerder samengewerkt met de coach van de Russen Kosta Poltavets. Door in Rusland te trainen kon ‘Vikoen’ zich ook meten met de meervoudig wereldkampioen op de 1500 meter Denis Joeskov. Vanuit Nederland was er veel kritiek op de keus van de schaatser om naar Rusland te gaan. De Russische wintersporters waren verwikkeld in een groot dopingschandaal.
In december hield Verweij het voor gezien in Rusland om in Nederland nog beter in vorm te raken. Hij wilde niet in de negatieve spiraal van de inmiddels uitgesloten Russen worden meegenomen. Na alle ups en downs na 2014 hoopt Verweij bij de Spelen weer te kunnen schitteren en zijn medaillebuit uit te breiden.
PyeongChang
Eurosport-expert Friesinger: “Geen goud Nederland op ploegenachtervolging”
18/02/2018 OM 09:10
PyeongChang
De 10 kilometer van Sven Kramer: kans #4
15/02/2018 OM 11:41