Het leven van Claudia Pechstein is net een script voor een kaskraker. Ze werd geboren in Oost-Berlijn in de tijd van de DDR. Op haar derde werd ze door haar ouders naar de ijsbaan gestuurd om te gaan kunstschaatsen.
Na enkele jaren constateerde een trainer van de kleine Pechstein dat zijn pupil succesvoller zou zijn als schaatser. Een overstap met succes, want zes jaar later werd ze als 15-jarige tweede bij de allround junioren wereldkampioenschappen.
Medailleregen
PyeongChang
Eurosport-expert Friesinger: “Geen goud Nederland op ploegenachtervolging”
18/02/2018 OM 09:10
Pechstein wist haar vorm vast te houden en ook in het seniorencircuit werd ze al snel een opponent om rekening mee te houden. Haar eerste wapenfeit was de bronzen medaille op de 5000 meter bij de Olympische Spelen in 1992. Twee jaar later in 1994 – toen de Winterspelen eenmalig twee keer in de vier jaar werd georganiseerd – verbeterde Pechstein haar olympische prestatie door goud te pakken.

Claudia Pechstein 1994 Olympische Spelen

Foto: Getty Images

In de jaren die volgde groeide Pechstein uit tot een van de meest succesvolle Duitse sporters ooit. Op de Olympische Spelen won ze in totaal 5x goud, 2x zilver en 2x brons.
Ook op andere internationale toernooien viel de schaatsster tientallen keren in de prijzen.
Dopingperikelen
In de zomer van 2009 kwam Pechstein in opspraak. De internationale schaatsbond beschuldigde de vedette ervan doping te hebben gebruikt tijdens de wereldkampioenschappen allround in Hamar eerder dat jaar.
De bloedwaarden va de inmiddels 37-jarige schaatsster zouden afwijken van eerdere metingen. De ISU besloot Pechstein met onmiddellijke ingang voor twee jaar te schorsen.

Claudia Pechstein 2009 persconferentie

Foto: Getty Images

Pechstein was zich van geen kwaad bewust en accepteerde de schorsing niet zomaar. Ze pleitte onder meer voor het vertrek van de Nederlandse baas van de internationale schaatsbond, Harm Kuipers. Door haar schorsing miste Pechstein de Olympische Spelen van Vancouver in 2010.
Na afloop van haar schorsing was de kous nog niet af voor Pechstein. Ze bleef strijdlustig om haar gelijk te krijgen. Duitse artsen hadden ontdekt dat Pechstein aan een erfelijke aandoening lijdt waardoor haar bloedwaarden schommelen. Met die informatie sleepte ze de Internationale schaatsbond meermaals voor de rechter, maar die gingen niet mee in haar claim.
Comeback
Claudia Pechstein keerde terug op de schaatsbaan in 2011 en ook na haar schorsingen boekt ze nog successen. In 2013 won ze brons op zowel de 3000 als de 5000 meter op het WK afstanden. Vorig jaar pakte ze zelfs het zilver op de 5000 meter.

Claudia Pechstein dolblij na goede prestaties.

Foto: SID

Pechstein zal de Spelen in PyeongChang afsluiten als 46-jarige, ze is jarig op 22 februari. En als je denkt dat de straffe Duitse na deze klaar is met de schaatssport heb je het mis. Ze heeft in interviews aangegeven door te willen gaan zolang het lichaam nog meewerkt. In actie komen op de Winterspelen in 2022 in Peking ziet de Duitse wel zitten.
#Funfact
Claudia heeft in 2004 een CD uitgebracht. Ze zingt zelf niet, maar heeft wel een audioboodschap voor haar fans ingesproken. Het nummer dat op de schijf staat heeft de toepasselijke naam ‘Super-Claudia-Kufen-Queen’ (Super Claudia Schaatskoningin)
PyeongChang
De 10 kilometer van Sven Kramer: kans #4
15/02/2018 OM 11:41
PyeongChang
Eurosport-expert Anni Friesinger: “Gun Leenstra medaille op 1.500m”
11/02/2018 OM 14:08