Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Vierschanzentournee | Granerud wint ook het nieuwjaarsspringen in Garmisch-Partenkirchen

Eurosport
DoorEurosport

Gepubliceerd 01/01/2023 om 21:18 GMT+1

Halvor Egner Granerud is voorlopig de grote man in de Vierschanzentournee van 2022/2023. De Noor won de eerste ronde in Oberstdorf en was ook de beste bij het traditionele nieuwjaarsspringen in Garmisch-Partenkirchen. Granerud ligt voorlopig goed op koers voor een vrij uniek vierluik.

Vierschanzentournee | Granerud wint ook het nieuwjaarsspringen in Garmisch-Partenkirchen

Het is in de rijke historie van de Vierschanzentournee pas drie springers gelukt alle vier de wedstrijden te winnen. Sven Hannawald, Kamil Stoch en Ryoyu Kobayashi vormen op dit moment een illuster trio en de grote vraag wordt de komende dagen of Granerud zich hiertussen kan springen.
De Noor won in Garmisch-Partenkirchen dankzij sprongen van 140 en 142 meter, goed voor 303,7 punten in totaal, in ieder geval met overmacht. Anze Lanisek werd tweede, Dawid Kubacki eindigde als derde. Kubacki was tijdens de kwalificatie nog de beste gebleken.
Overigens komt de winnaar van vorig jaar, Kobayashi, tot dusver amper in het stuk voor. Vrij opvallend, omdat de Japanner vorig jaar slechts één goede sprong verwijderd was van een tweede clean sweep van vier overwinningen op rij en daarmee een ultiem stukje historie.

Innsbruck

Ook opvallend was de diskwalificatie van Marius Lindvik. Zijn pak voldeed niet aan de voorwaarden en daarop was de jury onverbiddelijk voor de regerend olympisch kampioen. Tijdens de Winterspelen van Beijing 2022 was er ook al veel te doen om de pakken, met diverse diskwalificaties als gevolg.
Lindvik krijgt later deze week een nieuwe kans, als de schans in Innsbruck wordt bedwongen. Al zijn de meeste ogen dan gericht op Granerud, die zijn overwinning overigens vierde met het welbekende juichgebaar van Erling Braut Haaland, de gemakkelijk scorende spits van Manchester City.
Na de wedstrijd in Innsbruck op 4 januari volgt nog de afsluiter in Bischofshofen op vrijdag de zesde.

WAAR KIJK JE?

De Vierschansentournee kijk je live op Eurosport of reclamevrij via discovery+. Krijn Schuitemaker verzorgt het commentaar.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie