In de 66-jarige historie van het prestigieuze toernooi was Stoch pas de tweede man die erin slaagde op alle vier schansen te winnen. Hij trad in de voetsporen van Sven Hannawald. De Duitser beleefde in 2002 de primeur en was na afloop een van de eersten die Stoch feliciteerde met zijn unieke prestatie. Samen stonden beide springlegendes in het stadion van de Paul Ausserleitnerschans voor een uitzinnig schanspringlegioen.

Twee legendes naast elkaar: Kamil Stoch en Sven Hannawald.

Foto: Eurosport

Stoch leverde in Bischofshofen twee sprongen van 132,5 en 137 meter af. Met een puntentotaal van 275,6 bleef hij de Noor Anders Fannemel en de Duitser Andreas Wellinger in de dagzege voor. Het drietal stond uiteindelijk ook op het overall podium, maar dan met Wellinger op de tweede trede en Fannemel als de nummer drie.
PyeongChang
De Polen verwachten goud op de schans en niets minder
29/01/2018 OM 10:23
Focus op de sprong
"Wat kan ik zeggen? Ik ben verrast, ontzettend blij en een tikje moe", zei Stoch na afloop voor de camera van Eurosport. "Natuurlijk lag er grote druk op dit toernooi. Maar het belangrijkste voor mij was dat ik moest focussen op mijn sprongen. Je kunt niet meer doen dan je best", aldus de man uit Zakopane die vorig jaar voor het eerst de Vierschanzentournee op zijn naam schreef.
Nadat donderdag in Innsbruck zijn voornaamste concurrent Richard Freitag, tot dan de leider in het wereldbekerklassement, ten val kwam en daarbij kneuzingen aan zijn heup opliep, nam de druk op Stoch nog verder toe. Zonder Freitag lag de weg naar eeuwige roem nog meer open. "Serieus, ik heb daar niet aan gedacht. Niet de focus op winnen gelegd. Ik wilde het vandaag gewoon goed doen. Dit is ontzettend mooi, niet alleen voor mij maar ook voor het hele team."
Twee olympische titels
De gouden adelaar, de trofee voor de winnaar, kwam dus opnieuw in handen van Stoch. De man in het koperen pak lijkt op tijd in vorm te geraken voor de Olympische Spelen volgende maand in PyeongChang. Voor begin van de Vierschansentoernee had hij in de strijd om de wereldbeker nog geen wedstrijd gewonnen. Ook in Zuid-Korea zal Stoch tegen de immense druk bestand moeten zijn, want hij verdedigt daar zijn twee olympische titels van Sotsji.
PyeongChang
Pakken Kubacki en Stoch ‘pole position’ in Wisla?
17/11/2017 OM 15:25
PyeongChang
Wellinger springt het verst, Kasai recordhouder
08/02/2018 OM 16:07