Niks, nada, niente hield Takanashi over aan haar eerste olympische avontuur. Voor aankomst in Sotsji, waar schansspringen bij de vrouwen zijn primeur beleefde, had ze 10 van de 13 World Cups gewonnen. Thuis in Kamikawa wapperden overal roze vlaggen en banners met de naam ‘Sara’ in de straten. Takanashi was een zekerheidje. Wie kon haar van goud afhouden?
Uiteindelijk meer concurrenten dan voor mogelijk werden gehouden. Drie zelfs. De Duitse Carina Vogt pakte goud, voor Takanashi resteerde de vierde stek. Een olympisch diploma, een keiharde leerschool. De druk van de Spelen sloeg ook bij het Japanse wonderkind toe.
Ik keer terug naar de Spelen en zal mijn land trots maken.
PyeongChang
Wellinger springt het verst, Kasai recordhouder
08/02/2018 OM 16:07
Levende legendes
Takanashi had op vele fronten geschiedenis kunnen schrijven. Zeker in haar thuisland Japan waar het schansspringen ongekend populair is met grootheden als gouden medaillewinnaars Yukio Kasaya (Sapporo 1972), Kazuyoshi Funaki (Nagano 1998), Masahiko Harada en Noriaki Kasai als levende legendes.
Als klein ukkie van 8 jaar roetsjte ze al van de schans af, aangemoedigd door haar vader en oudere broer. Ze genoot meteen. "Vliegen als een vogel." Veel groter dan toen is ze trouwens - letterlijk - niet geworden. Met haar 1.51 meter en 45 kilo is Takanashi een extreem lichtgewicht.
Dat ongenaakbare en vrije gevoel uit haar vroege jeugdjaren liet haar in Sotsji in de steek. Plots toonde ze mentale zwakheid. "Mijn zenuwen hebben me een medaille gekost. Maar ik keer terug naar de Spelen als een meer gepolijste springer en zal mijn land trots maken", zei ze in Rusland.

Sara Takanashi

Foto: Imago

World Cup-record
Inmiddels is Takanashi vier jaar ouder, wijzer en ervarener. Maar ook de sport heeft zich ontwikkeld. Nu het de olympische status geniet, neemt het niveau in de breedte en de top aanzienlijk toe. Takanashi is niet meer zo ongenaakbaar als in de voorbije jaren, ook al geldt ze met haar 21 jaar nu al als de beste vrouwelijke schansspringer uit de geschiedenis. In februari 2017 boekte ze haar 53e World Cup-zege, een evenaring van het record van de Oostenrijker Gregor Schlierenzauer, op de olympische HS109-schans van PyeongChang.
Maar victorie nummer 54 blijft vooralsnog uit. Dit seizoen won de inmiddels volwassen Takanashi nog geen wedstrijd in de World Cup, iets wat haar vertrouwen op een gouden afloop in het Alpensia Ski Jumping Stadion van PyeongChang geen goed doet. “Het niveau wordt steeds hoger, dus ik moet mij blijven ontwikkelen.”
#FUN FACT
Sara Takanashi volgde ballet- en pianolessen voordat ze door het virus van het schansspringen haar te pakken kreeg.
PyeongChang
De exoten van PyeongChang: Fatih Arda Ipcioglu
08/02/2018 OM 09:52
PyeongChang
Schanslegende Kasai (45): ‘Stoppen? Eerst goud’
06/02/2018 OM 13:13